România

Întrevedere Viorica Dăncilă – Jean-Yves Le Drian; pe agendă – aderarea României la Schengen şi la OCDE

​Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit joi pe ministrul pentru Europa şi pentru Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită la Bucureşti, în cadrul discuţiilor fiind abordate şi obiectivele României privind aderarea la Schengen şi la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, vizita oficialului francez vine la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de Externe francez în România şi are loc în contextul unui an cu multiple semnificaţii în relaţia bilaterală: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, pregătirea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care se va derula între 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019, suprapunându-se cu prima preşedinţie a Consiliului UE exercitată de România, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuţie semnificativă.

"În cadrul întrevederii, prim-ministrul României a salutat relaţia bilaterală privilegiată dintre România şi Franţa, în contextul dinamicii deosebite a dialogului politic la toate nivelurile din acest an şi a exprimat dorinţa aprofundării cooperării româno-franceze, inclusiv prin actualizarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul semnării sale cu ocazia vizitei prim-ministrului român la Paris, la sfârşitul acestui an", se arată în comunicat.

Totodată, a fost salutată evoluţia foarte bună a schimburilor economice bilaterale, care au depăşit, în 2017, cifra de 8 miliarde de euro. Şeful Executivului a remarcat dimensiunea importantă pe care investiţiile franceze o au în România şi a transmis interesul şi deschiderea pentru atragerea de noi investiţii cu capital francez, precum şi pentru diversificarea cooperării economice.

În ceea ce priveşte agenda europeană, prim-ministrul Dăncilă a reiterat interesul României de a coopera îndeaproape cu Franţa şi cu ceilalţi parteneri europeni pentru consolidarea unităţii şi coeziunii Uniunii Europene, precum şi în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de către România, la 1 ianuarie 2019.

"De asemenea, prim-ministrul a reiterat importanţa deosebită pe care Guvernul României o acordă obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen, subliniind contribuţia substanţială pe care ţara noastră o aduce la securitatea internă UE. În cadrul dialogului, premierul Viorica Dăncilă a reliefat obiectivul României de aderare la OCDE, fiind evidenţiată îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare şi speranţa privind o decizie pozitivă în cel mai scurt timp", se precizează în comunicat.

Un alt subiect care a figurat pe agenda discuţiilor a fost francofonia, prim-ministrul subliniind rolul României ca stat-far al Francofoniei în regiune şi interesul de promovare a limbii franceze ca o investiţie în viitorul profesional al tinerei generaţii, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …