România

Premierul Dăncilă, întrevedere cu miniştrii de Externe grec şi bulgar; pe agendă-dezvoltarea cooperării în plan bilateral şi regional

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu miniştrii Afacerilor Externe din Republica Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi din Republica Elenă, Nikos Kotzias, în prezenţa şefului diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, întâlnirea a avut loc cu prilejul celei de-a zecea reuniuni trilaterale România-Bulgaria-Grecia, care a avut loc în aceeaşi zi, la Bucureşti. Cea de-a noua reuniune trilaterală în acest format a fost organizată pe 7 mai 2014 în Grecia, la Salonic.

"Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu miniştrii de externe din Grecia şi Bulgaria se situează în continuarea acţiunilor de politică externă recente, cu accent pe dimensiunea regională - întrevederea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi convorbirea telefonică cu prim-ministrul bulgar Boiko Borisov - şi vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, sunt discutate priorităţile faţă de regiunea Balcanilor de Vest. În aceeaşi logică regională, în aceste zile va avea loc, în România, reuniunea miniştrilor de externe în Formatul Bucureşti 9 (B9). Este urmărită, astfel, intensificarea cooperării regionale din perspectivă europeană, dar şi strategică", se spune în comunicat.

Conform Executivului, premierul român a salutat prezenţa la Bucureşti a celor doi miniştri şi a exprimat satisfacţia pentru continuitatea acestui format trilateral, cu o vechime de peste două decenii, şi care are valoare adăugată generată îndeosebi în planul cooperării regionale şi al proiectelor de interconectare.

"A fost evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre cele trei state, reflectat pe palierul cooperării bilaterale, precum şi prin interesele comune care apropie poziţiile acestora în plan regional - cu accent pe integrarea europeană a statelor din zonă - şi european, unde acestea împărtăşesc obiectivul unei Europe unite, coezive şi solidare. În acest sens, a fost exprimată deplina disponibilitate a tuturor celor trei ţări de a continua dezvoltarea cooperării în plan bilateral şi regional, precum şi de a promova împreună proiecte de interes comun, în beneficiul cetăţenilor acestora", se arată în comunicat.

În relaţia cu Bulgaria, premierul Dăncilă a adresat felicitări pentru demararea cu succes a preşedinţiei bulgare a Consiliului UE şi a asigurat partea bulgară de întregul sprijin în îndeplinirea obiectivelor propuse. "A fost evidenţiată paleta largă de oportunităţi de care beneficiază România şi Bulgaria, ca state vecine, membre UE şi NATO, pe care cele două ţări doresc să le valorifice", se precizează în comunicat.

Totodată, premierul român a subliniat rolul pe care etnicii români din Bulgaria şi cei bulgari din România îl deţin în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

"În plan economic, a fost relevată necesitatea de a încuraja contactele dintre oamenii de afaceri şi de a conferi o dinamică mai pronunţată comerţului bilateral şi investiţiilor reciproce, menite să creeze noi locuri de muncă. Părţile au agreat importanţa implementării eficiente a programelor de dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră dintre România şi Bulgaria, în vederea derulării de proiecte concrete cu fonduri europene, care să asigure convergenţa economică şi socială în cele două state", se precizează în comunicat.

În relaţia cu Grecia, şeful Executivului român a evocat "prietenia trainică dintre cele două ţări şi popoare" şi a manifestat dorinţa de a impulsiona dialogul politic bilateral şi de a relua contactele la nivel înalt.

"A fost relevată contribuţia comunităţii române din Grecia şi a celei elene din România la consolidarea relaţiilor dintre cele două popoare, precum şi la dezvoltarea legăturilor culturale. În plan economic, a fost salutată creşterea schimburilor comerciale româno-elene în anul 2017. Totodată, a fost subliniată importanţa menţinerii şi consolidării acestei tendinţe, alături de promovarea investiţiilor bilaterale, în condiţiile existenţei unui important potenţial de explorat şi valorificat", se mai arată în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …