România

Meleşcanu: România este dispusă să se angajeze în discuţiile privind o reformă a spaţiului Schengen

​Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni că România este dispusă să se angajeze în discuţiile privind o reformă a spaţiului Schengen.

"Am reiterat necesitatea revenirii la un spaţiu Schengen pe deplin funcţional, ceea ce este în beneficiul cetăţenilor, dar şi al mediului de afaceri, precum şi disponibilitatea României de a se angaja ferm în discuţiile privind o reformă a spaţiului Schengen", a afirmat ministrul de Externe în conferinţa de presă comună cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovenia, Karl Erjavec.

Ministrul român a arătat că în ceea ce priveşte cooperarea în context european, România şi Slovenia au viziuni similare pe o serie de dosare importante.

"Am reliefat necesitatea unei abordări unitare, coerente, principiale şi solidare în gestionarea numeroaselor provocări actuale de pe agenda internă şi externă a UE, astfel încât să se asigure continuarea cu succes a proiectului european şi consolidarea profilului UE în plan global. Am arătat că, încă din această etapă a negocierilor, România urmăreşte cu prioritate obţinerea unor garanţii ferme în ceea ce priveşte asigurarea unui tratament egal, nediscriminatoriu al cetăţenilor europeni în Marea Britanie după retragerea acesteia din UE", a spus Meleşcanu.

Oficialul român a afirmat că în discuţii a subliniat identificarea pe termen lung a unor soluţii în ceea ce priveşte migraţia şi importanţa menţinerii credibilităţii politicii de extindere a UE în relaţiile cu ţările aspirante.

El a arătat că discuţiile au vizat şi Balcanii de Vest, arătând că este necesar să fie menţinută securitatea şi stabilitatea în această regiune.

"Atât România, cât şi Slovenia au un interes deosebit pentru ancorarea ireversibilă a regiunii pe calea europeană. Toate statele din zonă, din punctul nostru de vedere, trebuie sprijinite şi încurajate să implementeze reformelor necesare pentru apropierea lor de Uniunea Europeană", a mai spus Meleşcanu.

Ministrul de Externe a punctat şi importanţa susţinerii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi a necesităţii încurajării Chişinăului pentru a continua implementarea reformelor în conformitate cu obligaţiile asumate prin Acordul de asociere încheiat de această ţară cu Uniunea.

"Am exprimat susţinerea României pentru un angajament politic solid al UE în Vecinătatea Estică şi o abordare strategică a UE faţă de Parteneriatul Estic", a afirmat el.

Meleşcanu a mai arătat că în ceea ce priveşte Ucraina, în pofida "lipsei notabile de progrese", Acordurile de la Minsk reprezintă singurul cadru agreat pentru abordarea conflictului cu sprijinul internaţional al "formatului Normandia".

Discuţiile între cei doi oficiali au vizat şi rolul SUA în securitatea europeană şi colaborarea în cadrul NATO.

"Am evidenţiat susţinerea pentru lupta împotriva terorismului şi a angajamentului României în combaterea extremismului violent şi a radicalizării", a menţionat Meleşcanu.

Meleşcanu a precizat că a discutat cu oficialul sloven despre relaţiile economice, arătând că în acest domeniu există un potenţial important de creştere.

"Am menţionat dorinţa noastră de a dinamiza aceste raporturi economice, din perspectiva creşterii volumului schimburilor comerciale", a arătat ministrul de Externe.

Anul acesta, a amintit el, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Slovenia şi 10 ani de la deschiderea ambasadelor reciproce în cele două ţări.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …