România

Discuţii la sediul NATO din Bruxelles în pregătirea reuniunii miniştrilor de Externe din luna decembrie

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a efectuat joi o vizită la sediul NATO din Bruxelles, prilej cu care a avut întrevederi cu adjunctul secretarului general, Rose Gottemoeller, şi cu asistentul pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzález, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Discuţiile au avut loc în pregătirea reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe NATO din 5 - 6 decembrie şi în perspectiva Summitului Alianţei din iulie 2018.

În cadrul întâlnirii cu Rose Gottemoeller au fost trecute în revistă principalele subiecte aflate în prezent în atenţia NATO, având în vedere complexitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate actual.

"În context, George Ciamba a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, în vederea asigurării unei posturi de descurajare şi apărare credibile şi eficiente. A accentuat importanţa unei abordări unitare a NATO cu privire la întregul flanc estic şi a prezentat contribuţia României la implementarea prezenţei aliate înaintate, conform angajamentelor asumate", se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis AGERPRES.

La rândul său, adjunctul secretarului general a salutat contribuţiile importante ale României la NATO, atât în ceea ce priveşte implementarea prezenţei aliate înaintate în zona Mării Negre şi în Polonia, cât şi participarea la misiuni aliate.

"Totodată, a exprimat o deosebită apreciere pentru angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru domeniul apărării şi în mod special pentru atenţia acordată investiţiilor în modernizarea echipamentelor militare. Au fost trecute, de asemenea, în revistă progresele înregistrate în dezvoltarea cooperării NATO-UE, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanţa specială pe care o acordă România aprofundării parteneriatului dintre cele două organizaţii în cât mai multe domenii de interes comun, pe baza principiului complementarităţii", se precizează în comunicat.

Dialogul cu asistentul secretarului general pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzalez, a fost axat pe pregătirile pentru reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, din 5 - 6 decembrie. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la principalele evoluţii de securitate la nivel regional şi global şi implicaţiile lor asupra NATO, o atenţie specială fiind acordată evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei şi din Balcanii de Vest.

Secretarul de stat a evocat nevoia continuării sprijinului activ al Alianţei pentru statele partenere, în vederea consolidării capacităţilor de apărare şi a rezilienţei naţionale, şi a pledat pentru identificarea de noi proiecte concrete care să răspundă nevoilor specifice ale acestora. A fost subliniată, totodată, importanţa acordării, în continuare, a unui profil sporit politicii de extindere pe agenda NATO, se mai arată în comunicat. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …