Relaţii bilaterale Romania - Lituania

Relaţii culturale

Cooperarea culturala se desfasoara in baza "Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Lituania privind colaborarea culturală", semnat la Bucureşti, la 19.09.1995, si intrat in vigoare la 28.11.1997.

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit la 15 februarie 2012, lansarea volumelor:„Istoria Lituaniei” şi „The Romanian-Lithuanian Relations. Diplomatic Documents (1919-1944)”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Lituania şi s-a înscris în cadrul programului „Cartea lunii la MAE”.

„Istoria Lituaniei” este prima carte de istorie a Lituaniei în limba română, care a apărut la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice (ARSBN), condusă de domnul conf. univ. Silviu Miloiu de la Universitatea Valahia din Târgovişte şi a Ambasadei Republicii Lituania la Bucureşti, cu sprijinul nemijlocit acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania şi de Editura Cetatea de Scaun. Eforturilor domnului Silviu Miloiu s-au alăturat, în urmă cu trei ani, nume importante din domeniul istoriei românilor – domnul Florin Anghel, conf. univ. la Universitatea Ovidius din Constanţa şi vicepreşedinte ARSBN, domnul dr. Veniamin Ciobanu, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie A.D. Xenopol din Iaşi şi unul dintre cei mai apreciaţi istorici lituanieni – domnul Zigmantas Kiaupa.

„The Romanian-Lithuanian Relations. Diplomatic Documents (1919-1944)” este rezultatul unei colaborări strânse dintre Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul MAE şi Arhivele Naţionale ale Lituaniei. Volumul reprezintă rezultatul cercetării a şase istorici români şi lituanieni: Silviu Miloiu, Florin Anghel, Alexandru Ghişa, Bogdan-Alexandru Schipor, Dalia Bukelevičiutė şi Ramojus Kraujelis. Apărută la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, condusă de domnul conf. univ. Silviu Miloiu, precum şi a Ambasadei Republicii Lituania la Bucureşti, lucrarea a fost publicată la Editura „Cetatea de Scaun” în limbile română, lituaniană şi engleză.

 

Evenimente culturale organizate în Lituania în 2013

Celebrarea Zilelor Francofoniei

Recital de muzică de operă

Cu prilejul celebrării Zilelor Francofoniei în Lituania, Ambasada României la Vilnius a organizat o serie de manifestări culturale menite a sublinia rolul ţării noastre în Organizaţie, cultura sa bogată de inspiraţie francofonă, precum şi parteneriatul istoric româno-francez.

La 15 martie 2013 Ambasada a organizat, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Vilnius şi cu Institutul Francez, un concert de muzică clasică susţinut de de celebra soprană română Anda–Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga, acompaniată de cunoscutul pianist şi compozitor ceh Adam Skoumal.

Concertul a avut loc în sala mare de concerte a Academiei de Muzică şi Teatru din Vilnius şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi spectatori, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Parlamentului, ministerului afacerilor externe şi administraţiei prezidenţiale din Lituania, oameni de cultură, etnici români etc. 

În deschiderea concertului, dl. ambasador Dan Bălănescu a susţinut un discurs care a pus în valoare contribuţia României la Francofonie, tradiţiile francofone şi francofile ale ţării noastre, evenimentele organizate la Bucureşti cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, precum şi cooperarea culturală româno-franceză-lituaniană prilejuită de sărbătoarea Francofoniei.

Performaţa sopranei române, care este o prezenţă familiară pe marile scene din Roma, Praga, Viena, Berlin, New York etc., a fost deosebit de apreciată şi aplaudată de spectatori.

Participarea la Nopții Culturii

Ansamblul folcloric Flori de Sânziene din Suceava, condus de Ion Băițan, directorul Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu”, a susținut un frumos spectacol folcloric în Piața Primăriei Vechi (Rotuse) din Vilnius. Totodată, ansamblul folcloric sucevean a participat, în perioada 3-7 iulie a.c., și la Festivalului-concurs internaţional de folclor „Floarea-Soarelui” în oraşul Šiauliai.

 

Evenimente culturale organizate în Lituania în 2014

Unirea Principatelor Române

La 24 ianuarie a.c., Ambasada a organizat, un concert extraordinar al renumitului naist Nicolae Voiculeț. Concertul, dedicat atât împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, cât și primei participări românești la Târgul Internațional de Turism Adventur, a avut loc la prestigioasa Filarmonică Națională din Vilnius.

Participarea la Festivalul Internațional de Film de la Panevezys

În luna aprilie, Ambasada a participat la Festivalul Internațional de Film de la Panevezys prin difuzarea a două filme româneşti: Nuntă în Basarabia (2010) şi Restul e tăcere (2007).

Spectacole ale ansamblului folcloric Ţara Vrancei

În perioada 19-20 iunie, Ambasada a organizat un turneu al ansamblului Țara Vrancei în Lituania şi Letonia. În Lituania, Ţara Vrancei a susţinut două concerte: în Vilnius, la Casa Comunităţilor Naţionale și în oraşul Panevezys (capitală culturală națională).

Turneul baltic al corului Madrigal

În perioada 7-9 iulie, Ambasada a organizat turneului corului Madrigal în Lituania şi Letonia. În Lituania, corul Madrigal a susținut două concerte, la Vilnius și Panevezys. Concertul din Vilnius a avut loc în cadrul Festivalului de Vară Sf. Cristofor, găzduit de Biserica Sf. Kotryna. Recitalul Madrigalului a fost extrem de bine primit de un public foarte avizat. La Panevezys – capitala culturală a Lituaniei în 2014 - concertul Madrigal, desfășurat sub auspiciile primarului, a avut loc la Galeria de Artă a orașului.

Participare românească la Simpozionul Internaţional de Ceramică

În perioada 1-30 iunie, în urma demersurilor Ambasadei pe lângă Uniunea Artiştilor Plastici din România, sculptorii români Arina Ailincăi și Ciprian Ariciu au participat la Simpozionul Internațional de Ceramică din oraşul Panevzys.

Participare românească la Festivalul de Operetă

În luna august, urmare demersurilor Ambasadei, celebra soprană română, Anda-Louise Bogza, a participat la Festivalul de Operetă de la Klaipeda.

Concert extraordinar de pian la Rokiskis

În urma discuţiilor cu dl. Vytautas Vilys, primarul oraşului Rokiskis, misiunea a convenit organizarea în fiecare an a unui concert de pian dedicat memoriei Liviei Maiorescu, fiica omului de cultură şi de stat Titu Maiorescu, care a trăit în Lituania în prima jumătate a secolului trecut, în oraşul Rokiskis (vila Ilzenberg), în urma căsătoriei cu nobilul lituanian de origine poloneză Eugen Dymsza. Pentru ediţia inaugurală a concertului ”Livia Maiorescu-Dymsziene”, pianista Alexandra Dariescu a susţinut un recital la 26 septembrie, la conacul Rokiskis, unde au participat autorităţile locale, reprezentanţi ai cercurilor culturale şi de afaceri din oraş, reprezentanţi ai corpului diplomatic, etnici români din Lituania, reprezentanţi mass media etc. Principalul obiectiv urmărit prin organizarea acestui concert l-a reprezentat popularizarea legăturii istorice şi culturale dintre România şi Lituania, creată prin stabilirea Liviei Maiorescu în Lituania, precum şi strângerea legăturilor cu oraşul Rokiskis.. Concertul a fost promovat în presa locală în colaborare cu primăria Rokiskis şi în presa centrală. Principalul partener în acest proiect a fost primăria din Rokiskis, care a pus la dispoziţie conacul unde a avut loc Concertul „Livia Maiorescu-Dymsziene”.

 

Evenimente culturale organizate în Lituania în 2015

Expoziția de fotografie Patru orașe: Chișinău, Liov, București, Cracovia

La 31 martie 2015, Ambasada României, împreună cu Ambasada Republicii Moldova și Casa Culturii Poloneze, au inaugurat în spațiile de reprezentare ale acesteia din urmă expoziția de fotografie Patru orașe: Chișinău, Liov, București, Cracovia din arhiva de familie a arhitectului cracovian Tadeusz Gaydamowicz, fost refugiat polonez în România în perioada 1939-1945. La eveniment au participat membri ai comunităților română, poloneză și moldoveană din Vilnius, oficiali lituanieni, reprezentanți ai corpului diplomatic etc. Expoziția a prezentat cadre din viața familiei Gaydamowicz în cele patru orașe în care a trăit Tadeusz: Chișinău, unde s-a născut în 1923, Liov și București, unde a studiat și Cracovia, unde s-a căsătorit, a lucrat și locuiește.

Decernarea Cupelor M.K. Čiurlionis

La 7 mai 2015, Ambasada României, împreună cu Fundația M.K. Čiurlionis, au organizat „Cupele M.K. Čiurlionis”, de onorare a unor personalități lituaniene și române care au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Evenimentul a fost filmat de TVR Internațional, de televiziunea lituaniană și de televiziunea Penki.

Cu această ocazie, Ambasadorul României a decernat Cupele M.K. Čiurlionis d-lui Algirdas Sysas, Vicepreședintele Parlamentului și Președintele Grupului de Prietenie cu România, d-lui Ștefan Popa-Popas, celebrului caricaturist român și d-nei Raluca Glăvan, lector universitar, membru al Asociației Dacia de Limbă și Cultură Română. Evenimentul a mai inclus un recital al Cvartetului de Coarde Vilnius, cu piese din M.K. Čiurlionis și W. A. Mozart, precum și o expoziție de caricaturi a maestrului Ștefan Popa-Popas.

Cel mai important moment a fost demonstrația de virtuozitate a maestrului Popa-Popas, care a realizat caricaturi pentru toți participanții la eveniment.

Spectacol folcloric al Ansamblului Național Transilvania

La 9 iulie 2015, Ambasada României a organizat un concert al Ansamblului Folcloric Național Transilvania la Casa Comunităților Naționale din Vilnius, prilejuit de participarea acestui grup la Festivalul Internațional Concurs de Folclor ”Floarea Soarelui” din Šiauliai. Invitații au putut viziona un program care a inclus dansuri din Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Câmpia Transilvaniei, precum și un obicei de nuntă din Țara Oașului. De asemenea, au evoluat soliști instrumentiști la vioară și soliști vocali care au interpretat melodii tradiționale din Maramureș și alte regiuni ale României.

Festivalul Internațional Concurs de Folclor „Floarea Soarelui” din Šiauliai s-a desfășurat în perioada 6-11 iulie 2015. La manifestare au participat ansambluri folclorice din Australia, Azerbaidjan, Spania, Costa Rica, Letonia, Polonia, România, Rusia, Turcia și Lituania. Ansamblul Transilvania a câștigat trei premii: locul 3 la categoria orchestre populare, locul 3 la categoria dansuri populare și locul 2 la categoria soliști vocali, prin Andreea Ghițiu.

Turneul Ansamblului Transilvania în Lituania a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, în baza relațiilor de parteneriat pe care acest județ le are cu municipiul și districtul Panevėžys din țara de reședință.

 

Evenimente culturale organizate în Lituania în 2016

Inaugurarea expoziţiei „Drepţi între popoare” la Vilnius

În continuarea seriei de acțiuni desfășurate de Ambasada României la Vilnius în contextul Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, la 16 noiembrie 2016 a fost inaugurată expoziţia fotografică „Drepţi între popoare”, realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii.

Vernisarea Expoziției a avut loc la Centrul Toleranței din cadrul Muzeului Evreiesc de Stat Vilna Gaon din Vilnius, cu participarea doamnei dr. Ana Maria Bărbulescu, cercetător în cadrul Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”. 

Concerte aniversare George Enescu și cea de-a III-a ediție a „Concertului Livia Maiorescu-Dymsza”

La 22 și 23 septembrie a.c., Ambasada României a organizat, cu sprijinul ICR, două concerte extraordinare de muzică clasică ale sopranei române Anda Louise-Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga. 

Primul concert a fost găzduit de Muzeul de Artă Aplicată din Vilnius, în timp ce al doilea a făcut parte din seria evenimentelor dedicate memoriei Liviei Maiorescu-Dymsza, având loc în orașul Rokiskis, unde fiica lui Titu Maiorescu a trăit la începutul secolului trecut. 

În cadrul celor două evenimente, doamna Bogza a fost acompaniată de cunoscuta pianistă cehă Ladislava Vondrackova, de la Opera de Stat din Praga. 

Ambasada României la Vilnius a participat la proiectul POEZIA LIBERTĂȚII, dedicat aniversării a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice cu Lituania 

În luna august 2016, Ambasada României a participat, alături de alte ambasade europene acreditate la Vilnius, la sărbătorirea a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice cu Lituania. În acest sens, ambasadele a 23 de state membre UE au decis să realizeze împreună un proiect cultural dedicat acestui moment istoric, la care s-a alăturat și Ministerul lituanian al Afacerilor Externe. Proiectul numit Poezia Libertății a constat în expunerea pe străzile Vilniusului a câte unei poezii scrise de un autor din țările participante, poezii dedicate libertății sau independenței.

Ambasada României a participat la acest proiect cu poezia „Animal Planet”, din volumul „Patria mea A4” al poetei Ana Blandiana. Reamintim că, la 19 martie 2016, Ana Blandiana a fost desemnată, la Gdansk, „Poetul European al Libertății.”

Concertul live de muzică klezmer al formației Mazel Tov (Cluj-Napoca, România)

La 29 iunie 2016, la Vilnius, a avut loc un concert al formației Mazel Tov, organizat cu sprijinul Comunității Evreiești din Lituania. Evenimentul a fost organizat în contextul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)Concertul live de muzică klezmer a avut un real succes în rândul unui public numeros, format din reprezentanți ai oficialităților lituaniene, ai corpului diplomatic, precum și din reprezentanți ai comunității evreiești din Lituania. Publicul a fost cucerit de melodiile tradiționale evreiești cum ar fi Tumbalalaika, Klezmer Mazurka, Ale  Brider, Hava Nagila, Kur Tu Teci, Rumania-Rumania sau Heveinu Shalom. 

Proiecția filmului CĂLĂTORIA LUI GRUBER

La 15 iunie 2016, Ambasada Românie la Vilnius a organizat, împreună cu Muzeul Evreiesc de Stat Vilna Gaon din Vilnius, proiecția filmului Călătoria lui Gruber (România 2008, regia Radu Gabrea). La eveniment, desfășurat în contextul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) la Centrul Toleranței din Vilnius, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale, ai cercurilor culturale și de afaceri, ai corpului diplomatic din Vilnius, precum și reprezentanți ai comunităților evreiască și  românească din Lituania. 

Recitalul de Muzică Barocă ”Le Baroque de L’Age D’Or”

Ambasada României la Vilnius a organizat, la 27 mai 2016, la Catedrala Sf. Cazimir din Vilnius, Recitalul de Muzică Barocă Le Baroque de L’Age D’Or,  al duetului de cameră compus din muzicienii români Bogdan Mihăilescu - chitară acustică și Anca Iarosevici, viola da gamba. Concertul, care  a avut loc în contextul Zilei Europei, a cuprins lucrări din compozitori precum Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Marin Marais, dar și compoziții cu teme folclorice românești aparținând compozitorului român Ioan Căianu. 

Eveniment de marcare a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Lituania

La 25 aprilie 2016, Ambasada României și Ministerul lituanian al Afacerilor Externe au organizat un eveniment de marcare a 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Lituania. Evenimentul s-a bucurat de participarea ministrului lituanian al afacerilor externe, Linas Linkevičius, precum și a secretarului de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula.

În discursurile susținute cu acest prilej, ministrul Linkevicius, secretarul de stat Micula și Ambasadorul României au evocat substanţa şi tradiţia relaţiei bilaterale, parteneriatul solid, bazat pe interese şi valori fundamentale comune dintre cele două state, construit în decursul ultimilor 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice. 

În contextul Anului Brâncuşi, cele două părți au vernisat o expoziţie de sculptură a artistului lituanian Vladimiras Kančauskas, precum și o expoziție fotografică cu operele marelui sculptor român Constantin Brâncuși,. Expoziția artistului lituanian a inclus o serie de sculpturi, multe dintre ele replici în miniatură ale unor opere de dimensiuni foarte mari, expuse în diverse orașe din Lituania, dar și din SUA, Italia, Japonia etc. 
 
Ambasada României a participat la celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei

La 24 martie 2016, în cadrul seriei de evenimente dedicate la Vilnius Zilei Internaționale a Francofoniei, Ambasada României, împreună cu Institutul Francez din Vilnius, au organizat deja tradiționala Seară a Filmului Românesc. 

Evenimentul  a avut loc în sala de cinema a Institutului Francez din Vilnius, unde a fost proiectat filmului românesc California Dreamin’ (nesfârșit), în regia lui Cristian Nemescu. Filmul a fost subtitrat în limba franceză. 

Dezvelirea unei plăcuțe în limba română în cartierul Užupis

Cu ocazia aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Ambasada României în Lituania, împreună cu Ambasada Republicii Moldova în Lituania, au organizat, la 26 ianuarie 2016, ceremonia de dezvelire a plăcuței cu Constituția „Republicii Užupis“ în limba română. „Republica Užupis“ este un proiect cultural inițiat în 2007, în care un cartier din Vilnius, Užupis, se pretinde a fi republică, organizând felurite evenimente în această postură. Printre atributele așa-zisei republici se numără și o Constituție, al cărei text, tradus în numeroase limbi străine, este afișat pe o stradă din acest cartier. Plăcuța în limba română este cea de-a 26-a instalată până în prezent.


Ambasada României participă la Sărbătoarea Pâinii, organizată la Casa Comunităţilor Naţionale din Vilnius

07.02.2020

La 7 februarie 2020, Ambasada României la Vilnius a participat la Sărbătoarea Pâinii, care a avut loc la Casa Comunităţilor Naţionale din capitala lituaniană. Acest…

Vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României” la Parlamentul Republicii Lituania

04.02.2020

La 4 februarie 2020, a avut loc, în Galeria Oglinzilor a Parlamentului Republicii Lituania, vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din…

Concursul de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė” la Gymnasium Illustrae, Kėdainiai

27.01.2020

Ambasada României a organizat, la 27 ianuarie 2020, în oraşul Kėdainiai, la Gymnasium Illustrae, festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de a doua ediții a…