Prima pagină

Republica LETONIA

Denumirea oficială: Republica Letonia, Latvijas Republika.

Poziţia geografică: Letonia este situată în Europa de Est, pe litoralul Mării Baltice şi are o frontieră maritimă de 500 Km. Cea mai mare înălţime, respectiv 311,6 m, se află la Gaizinkalns. Letonia are peste 3000 lacuri, cele mai mari fiind Raznas si Lubans (82 Kmp) şi 750 râuri cu peste 10 Km lungime, între care se numără Gauja (460 Km), Daugava (lungimea totală 1020 Km, din care 357 Km pe teritoriul leton).

Vecini: Estonia la nord, Rusia la est, Belarus în sud-est şi Lituania în sud.

Suprafaţa: 64.610 Km; păduri - 43%; mlaştini (turbă) - 10%; bazine de apă dulce - 3%; terenuri agricole - 40%, iar 4% reprezintă suprafaţa localităţilor şi drumurilor.

Populaţia: 2.070.000 locuitori (recensamant martie 2011).

Religiile principale: luterană, ortodoxă, romano-catolică.

Capitala: Riga – 713.016 locuitori, fondată în 1201.

Alte oraşe: Daugavpils (122 mii locuitori), Liepaja (105 mii), Jelgava (71 mii). Porturi importante la Marea Baltică : Riga, Ventspils, Liepaja.

Limba oficială: letona. Aparţine grupului indo-european, fiind asemănătoare cu lituaniana. Datorită structurii etnice, limba rusă este uzitată frecvent.

Ziua Naţională: 18 Noiembrie (1918) - Ziua Independenţei.

Alte sărbători oficiale: Anul Nou (1 ianuarie), Sf. Paşti, Ziua Muncii (1 mai), Ziua Mamei (a doua duminică din mai), Ziua Veteranilor (10 noiembrie), Crăciunul (25-26 decembrie).

Moneda naţională: Euro de la 1 ianuarie 2014 .

Prefix telefonic internaţional: +371

Scurt istoric: Letonia este o ţară baltică în Europa de Est. Înainte de 1918, Letonia a fost o provincie a Imperiului Rus, (gubernie) condusă de un guvernator numit de ţar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea şi sudul Estoniei de astăzi. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupaţii germane a teritoriilor baltice, de la începutul secolului al XIII-lea şi derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băştinaşi. Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris şi a acordării de teritorii pe bază etnico-lingvistică.

În 1991, Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. După restaurarea de facto a independentei s-a alăturat Naţiunilor Unite. Letonia a aderat la OMC în 1998.

În 2004, Letonia  a devenit membru al Uniunii Europene şi NATO. 

La 21 decembrie 2007, Letonia a aderat la Acordul Schengen. În perioada ianuarie – iunie 2015. Letonia a deținut Președinția rotativă a Consiliului UE, găzduind, în acest interval, și Summitul Parteneriatului Estic la Riga. 

Letonia este republică parlamentară.

PresedinteRaimond Vejonis

Prim ministru: Māris Kučinskis

Parlamentul leton – Saeima – unicameral, are 100 de deputaţi aleşi pentru un mandat de 4 ani. Preşedintele Saeima – Ināra Mūrniece

Ministrul afacerilor externe – Edgars Rinkēvičs

Descrierea sistemului electoral: Membrii Parlamentului (Saeima) sunt aleşi pe liste de partid, funcţionând sistemul reprezentării proporţionale, mandatul este de 4 ani, pragul electoral necesar pentru ca un partid să poată intra în Parlament este stabilit la 5%.

Situaţia economică şi socială: Poziţionată pe malul Mării Baltice, la o răscruce de drumuri ale comerţului internaţional, Letonia  a fost, încă din secolul al XIV-lea, un centru major comercial între vest şi est. Letonia s-a aflat, de asemenea  în centrul Ligii Hanseatice, prima zonă de liber schimb. Astfel, poziţia sa geografică, a determinat o dezvoltare rapidă a serviciilor de tranzit ale Letoniei. 

Exporturile contribuie semnificativ la PIB-ul Letoniei. Cele mai importante domenii ale economiei letone sunt: industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară, precum şi industria constructoare de maşini şi producerea dispozitivelor electronice. Cea mai mare parte a activităţii economice a ţării, o reprezintă însă sectorul serviciilor.

Letonia sa alăturat oficial Organizaţiei Mondiale a Comerţului în februarie1999 şi a aderat la UE, în mai 2004. De asemenea, la 1 iulie 2016, Letonia a devenit membru cu drepturi depline a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Produsul Intern Brut: În 2016, creșterea economică a fost de 1,9 %, fiind însă inferioară celei din anul 2015, de 2,7%.

Şomaj: 9,6% în 2016, se află pe un trend descendent, deși încă ridicat. 

Inflația: În 2016 a înregistrat un nivel scăzut de -0,1%. 

Comerțul exterior a înregistrat, la nivelul lunii octombrie 2016, o balanță comercială negativă de 132,90 milioane de euro, cu 43% mai mult față de anul 2015, când balanța comercială a fost de -92,8 milioane de euro. Exporturile au scăzut cu 3,6%, odată cu scăderea vânzărilor de lemn și produse din lemn (-5,1%), a mașinilor și echipamentelor electrice (-22%), a combustibililor minerali, a petrolului și derivatelor sale (-0,7%), componente de metal și oțel (-9,2%), mașini și aparatură mecanică (-5,4%), băuturi alcoolice și oțet (-5,4%). Importurile au crescut cu 0,4% față de anul precedent, în special din cauza achizițiilor de oțel și fier (+66,5%), a produselor farmaceutice (+17,8%), a băuturilor alcoolice și oțelului (+16,9%), a lemnului și a produselor din lemn (+11%).  În 2016, principalii parteneri de export din UE au fost Lituania (18,2%), Estonia (11,2%), Germania (7%) și Suedia (6,8%); principali partenerii de import au fost Lituania (17,2%), Polonia (10,6%), Germania (12%) și Estonia (7,3%). 

Domenii de interes pentru Letonia în cadrul UE: piața digitală, securitate energetică, proiectele de infrastructură regională de transport, Politica Agricolă Comună, politica de coeziune, competitivitatea, Parteneriatul Estic. 

Politica externă a Letoniei este orientată pe următorii vectori: consolidarea politicii externe a UE, cu accent  pe Politica Europeană de Vecinătate și pe relațiile cu Asia Centrală; relaţiile cu Statele Unite; cooperarea în cadrul NATO; cooperarea baltică şi cooperarea nordico-baltică.

Reprezentarea în instituţii europene:

  • Comisia Europeană: Valdis Dombrovskis, vice-preşedinte pentru Euro şi Dialog Social
  • Parlamentul European: 8 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 7 reprezentanţi
  • Comitetul Economic şi Social European: 7 reprezentanţi

Reprezentarea în cadrul NATO:

Din august 2015, la Riga funcționează Centrul de Excelență NATO pentru Comunicații Strategice STRATCOM. 

Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Române a Consiliului UE/PRES RO în fața Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul Lituaniei

16.01.2019

La 16 ianuarie 2019, Ambasadorul României a prezentat priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE/PRES RO în fața Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul …

Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Române a Consiliului UE în Comisia Ministerială pentru Afaceri Europene de la Oficiul Guvernului Lituaniei

15.01.2019

La 15 ianuarie 2019, Ambasadorul României a prezentat, la invitaţia părţii lituaniene, priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE/PRES RO în fața Comisiei…

Concursul de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė” (Gymnasium Illustrae, Kėdainiai, 11 decembrie 2018)

12.12.2018

Ambasada României a organizat, la 11 decembrie 2018, în oraşul Kėdainiai, la Gymnasium Illustrae, ceremonia de premiere a câștigătorilor primei ediții a concursului de…