Actualitatea ambasadei

Zilele Francofoniei la Ambasada

Evenimente culturale organizate la Vilnius cu prilejul celebrării Zilelor Francofoniei 2013

Recital de muzică de operă

Cu prilejul celebrării Zilelor Francofoniei în Lituania, Ambasada României la Vilnius a organizat o serie de manifestări culturale menite a sublinia rolul ţării noastre în Organizaţie, cultura sa bogată de inspiraţie francofonă, precum şi parteneriatul istoric româno-francez.

La 15 martie 2013 Ambasada a organizat, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Vilnius şi cu Institutul Francez, un concert de muzică clasică susţinut de de celebra soprană română Anda–Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga, acompaniată de cunoscutul pianist şi compozitor ceh Adam Skoumal.

Concertul a avut loc în sala mare de concerte a Academiei de Muzică şi Teatru din Vilnius şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi spectatori, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Parlamentului, ministerului afacerilor externe şi administraţiei prezidenţiale din Lituania, oameni de cultură, etnici români etc. 

În deschiderea concertului, dl. ambasador Dan Bălănescu a susţinut un discurs care a pus în valoare contribuţia României la Francofonie, tradiţiile francofone şi francofile ale ţării noastre, evenimentele organizate la Bucureşti cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, precum şi cooperarea culturală româno-franceză-lituaniană prilejuită de sărbătoarea Francofoniei.

Performaţa sopranei române, care este o prezenţă familiară pe marile scene din Roma, Praga, Viena, Berlin, New York etc., a fost deosebit de apreciată şi aplaudată de spectatori.

Filme românești la Institutul Francez

În perioada 5-12 martie, Ambasada României a participat la organizarea Zilelor Filmului francofon, alături de ambasadele Franţei, Belgiei şi Elveţiei. Proiecţia filmelor a avut loc în sala de cinema a Institutului Francez din Vilnius. Ambasada României a oferit spre difuzare două filme româneşti de succes: California Dreamin (2007) şi Restul e tăcere (2008). Spectatorii, cinefili cunoscători de limba franceză, au apreciat calitatea filmelor difuzate.  

 

Ambasada României participă la Sărbătoarea Pâinii, organizată la Casa Comunităţilor Naţionale din Vilnius

07.02.2020

La 7 februarie 2020, Ambasada României la Vilnius a participat la Sărbătoarea Pâinii, care a avut loc la Casa Comunităţilor Naţionale din capitala lituaniană. Acest…

Vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României” la Parlamentul Republicii Lituania

04.02.2020

La 4 februarie 2020, a avut loc, în Galeria Oglinzilor a Parlamentului Republicii Lituania, vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din…

Concursul de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė” la Gymnasium Illustrae, Kėdainiai

27.01.2020

Ambasada României a organizat, la 27 ianuarie 2020, în oraşul Kėdainiai, la Gymnasium Illustrae, festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de a doua ediții a…