Actualitatea ambasadei

Zilele Francofoniei la Ambasada

Evenimente culturale organizate la Vilnius cu prilejul celebrării Zilelor Francofoniei 2013

Recital de muzică de operă

Cu prilejul celebrării Zilelor Francofoniei în Lituania, Ambasada României la Vilnius a organizat o serie de manifestări culturale menite a sublinia rolul ţării noastre în Organizaţie, cultura sa bogată de inspiraţie francofonă, precum şi parteneriatul istoric româno-francez.

La 15 martie 2013 Ambasada a organizat, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Vilnius şi cu Institutul Francez, un concert de muzică clasică susţinut de de celebra soprană română Anda–Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga, acompaniată de cunoscutul pianist şi compozitor ceh Adam Skoumal.

Concertul a avut loc în sala mare de concerte a Academiei de Muzică şi Teatru din Vilnius şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi spectatori, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Parlamentului, ministerului afacerilor externe şi administraţiei prezidenţiale din Lituania, oameni de cultură, etnici români etc. 

În deschiderea concertului, dl. ambasador Dan Bălănescu a susţinut un discurs care a pus în valoare contribuţia României la Francofonie, tradiţiile francofone şi francofile ale ţării noastre, evenimentele organizate la Bucureşti cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, precum şi cooperarea culturală româno-franceză-lituaniană prilejuită de sărbătoarea Francofoniei.

Performaţa sopranei române, care este o prezenţă familiară pe marile scene din Roma, Praga, Viena, Berlin, New York etc., a fost deosebit de apreciată şi aplaudată de spectatori.

Filme românești la Institutul Francez

În perioada 5-12 martie, Ambasada României a participat la organizarea Zilelor Filmului francofon, alături de ambasadele Franţei, Belgiei şi Elveţiei. Proiecţia filmelor a avut loc în sala de cinema a Institutului Francez din Vilnius. Ambasada României a oferit spre difuzare două filme româneşti de succes: California Dreamin (2007) şi Restul e tăcere (2008). Spectatorii, cinefili cunoscători de limba franceză, au apreciat calitatea filmelor difuzate.  

 

În prim plan

Vizita ambasadorului României la Kaunas

12.11.2019

La 12 noiembrie 2019 ambasadorul României în Republica Lituania, domnul Cosmin Dinescu, a efectuat o vizită de lucru la Kaunas. Cu această ocazie a avut întâlniri cu…

Desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 in Lituania si Letonia

06.11.2019

Va informam ca, in contextul desfasurarii Alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, Ambasada Romaniei la Vilnius va organiza doua sectii de votare unde alegatorii…

Ambasadorul României la Vilnius a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania

17.10.2019

La 17 octombrie 2019, Ambasadorul României la Vilnius, domnul Cosmin George Dinescu, a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii…