Actualitatea ambasadei

Vizite de rămas bun în Letonia

La 5 iulie 2019, Ambasadorul României, Dan Bălănescu, a efectuat, în contextul încheierii misiunii sale permanente în Letonia, vizite de rămas bun la Ministerul Afacerilor Externe și la Parlamentul Letoniei.

Cu acest prilej, a făcut un schimb de vederi cu domnul Andris Pelšs, secretar de stat în MAE leton, pe marginea relației bilaterale. Ambasadorul Bălănescu a mulțumit părții letone pentru cooperarea foarte bună din această perioadă și, cu precădere, din timpul președinției române a Consiliului Uniunii Europene, în special prin organizarea a două conferințe dedicate extinderii UE și Parteneriatului Estic, găzduite de MAE leton. De asemenea, a reamintit cele două vizite pe care ministrul leton al afacerilor externe le-a efectuat în România în 2018.

La rândul său, secretarul de stat Pelšs a avut cuvinte de apreciere pentru activitatea ambasadorului român în Letonia, cu precădere pentru numărul foarte mare de evenimente organizate în timpul președinției române a Consiliului UE, a cărei performanță foarte bună a salutat-o. A subliniat prioritatea acordată de ambele țări Parteneriatului Estic și a vorbit despre situația curentă din Republica Moldova.

Cu prilejul vizitei de rămas-bun de la Parlament, vicepreședinta Dagmāra Beitnere-Le Galla a transmis și ea felicitări pentru rezultatele președinției române la Consiliul UE. De asemenea, și-a exprimat satisfacția pentru cooperarea bilaterală foarte bună din ultimii ani, în special pe linie parlamentară, reiterând invitația adresată grupului de prietenie din Parlamentul României de a efectua o vizită la Riga. În plus, a subliniat necesitatea continuării intensificării schimburilor economice, turistice, academice și culturale între cele două țări, menționând utilitatea introducerii unei curse aeriene directe.

Ambasadorul României a mulțumit pentru colaborare și pentru sprijinul manifestat în tot acest timp de Parlamentul leton, cu o notă specială pentru grupul de prietenie cu România. De asemenea, a mulțumit pentru sprijinul acordat președinției române a Consiliului UE. A trecut în revistă vizitele parlamentare foarte bune din ultimul timp, reiterând interesul părții române pentru relația cu Letonia, pe care a felicitat-o pentru succesele din ultimii ani, precum adoptarea euro, președinția UE de succes din 2014 sau aderarea la OCDE.

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …