Actualitatea ambasadei

Întrevederea Ambasadorului României cu vice-ministrul apărării naţionale, Giedrimas Jeglinskas

La 3 iulie 2019, Ambasadorul României, Dan Adrian Bălănescu, a avut o întrevedere de rămas bun cu vice-ministrul apărării naţionale, Giedrimas Jeglinskas, în contextul încheierii misiunii la Vilnius.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au evidenţiat cooperarea foarte bună între România şi Lituania în domeniul militar, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în cadrul NATO (iniţiativa Smart Defence) şi UE (PESCO, Iniţiativa Pooling and Sharing). Au analizat posibilităţile de cooperare în industria de apărare, avansate de partea română cu prilejul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti (17-18 septembrie 2019).

Ambasadorul român şi vice-ministrul  lituanian au împărtăşit preocuparea în legătură cu provocările regionale de securitate, similare pentru cele două ţări, fiind subliniată importanţa consolidării capabilităţilor militare şi îndeplinirii angajamentului alocării a 2% din PIB pentru apărare. Au făcut un schimb de opinii pe marginea eforturilor României şi Lituaniei de modernizare a infrastructurii şi dotărilor militare.

Vice-ministrul Giedrimas Jeglinskas a subliniat necesitatea întăririi, în continuare, a posturii de descurajare a Alianţei în flancul estic subliniind importanţa dislocării batalioanelor NATO. A salutat, totodată, creşterea prezenţei militare a SUA, precum și participarea trupelor române în Polonia, care contribuie semnificativ la securitatea regională, şi a susţinut necesitatea construirii unui sistem regional de apărare anti-aeriană în zona baltică.

Ambasadorul României a transmis disponibilitatea părţii române privind dezvoltarea, mai departe, a cooperării cu Lituania în domeniul securităţii şi apărării, care constituie o prioritate majoră pentru ambele ţări.

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …