Actualitatea ambasadei

PRES RO: Concert de operă dedicat încheierii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene (Riga, 27 iunie 2019)

La 27 iunie 2019, la Riga, Ambasada României a organizat un eveniment cultural dedicat încheierii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, constând într-un concert al sopranei române Anda-Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga. Doamna Bogza a fost acompaniată de pianista cehă Ladislava Vondráčková.

Evenimentul a avut loc la Societatea Letonă din Riga (Riga Latvian Society), instituţie care a contribuit la formarea identităţii naţionale letone încă din secolul al XIX-lea, precum şi la menţinerea identităţii culturale a Letoniei în timpul apartenenţei acesteia la URSS.

La eveniment au participat numeroși invitați, printre care înalţi oficiali letoni, membri ai mediului academic, ai corpului diplomatic, autorităţi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, comunitatea românească, presă etc.

În deschidere, Ambasadorul României a vorbit celor prezenţi despre rezultatele preliminare ale Preşedinţiei române a Consiliului UE, amintind de cele 90 de dosare legislative finalizate, cum ar fi: directiva gaze naturale, directiva pentru drepturile de autor, directiva privind eliminarea unor materiale din plastic de unică folosință, pachetul legislativ privind politica de coeziune post-2020 etc. S-a referit la Declaraţia Summit-ului liderilor europeni de la Sibiu şi la rezultatele reuniunilor dedicate aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, precum şi la progresele în procesul extinderii Uniunii Europene și în privința noului cadru financiar multianual. Totodată, a subliniat că, pe tot parcursul mandatului, echipa președinției a urmărit consolidarea unității Uniunii Europene și a procesului de integrare.

De asemenea, în contextul încheierii mandatului său, Ambasadorul României a vorbit despre nivelul actual, foarte ridicat, al relațiilor româno-letone, despre dezvoltarea cooperării sectoriale bilaterale și despre activitățile misiunii în ultimii ani dedicate acestor obiective. De asemenea, a mulțumit MAE leton și grupului de prietenie din Parlamentul leton, dar și colegilor din corpul diplomatic, pentru sprijinul acordat în tot acest timp.

Concertul dedicat încheierii PRES RO, care a inclus arii celebre din repertoriul unor compozitori clasici precum G. Enescu, G. Verdi, G. Puccini sau G. Bizet, s-a bucurat de aprecierea publicului.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie la care s-a servit vin românesc.

În prim plan

Vizita ambasadorului României la Kaunas

12.11.2019

La 12 noiembrie 2019 ambasadorul României în Republica Lituania, domnul Cosmin Dinescu, a efectuat o vizită de lucru la Kaunas. Cu această ocazie a avut întâlniri cu…

Desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 in Lituania si Letonia

06.11.2019

Va informam ca, in contextul desfasurarii Alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, Ambasada Romaniei la Vilnius va organiza doua sectii de votare unde alegatorii…

Ambasadorul României la Vilnius a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania

17.10.2019

La 17 octombrie 2019, Ambasadorul României la Vilnius, domnul Cosmin George Dinescu, a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii…