Actualitatea ambasadei

Ambasada României a organizat un nou dejun de lucru informal la Riga pentru ambasadorii statelor membre UE

La 6 iunie 2019, în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene/PRES RO, Ambasada României a organizat, la Riga, un nou dejun de lucru informal pentru ambasadorii statelor membre UE. Invitatul de onoare a fost Gita Leitlande, director general al Departamentului Politica de Apărare din Ministerul Apărării al Republicii Letonia.

În deschidere, Ambasadorul României a făcut o prezentare de etapă a principalelor evenimente şi rezultate ale PRES RO organizate până în prezent, subliniind că mandatul României s-a evidenţiat ca unul de succes.

Gita Leitlande a vorbit despre Programul de Apărare Naţională al Republicii Letonia, aflat în dezbatere naţională la nivelul tuturor instituţiilor competente. A subliniat că acest program nu se deosebeşte în termeni largi de programul anterior, având în vedere situaţia tensionată de securitate regională, pe fondul războiului din Ucraina.

A precizat că România şi Letonia au în comun multe teme în cadrul PSAC şi că cele două state cooperează foarte bine în dezvoltarea proiectelor comune PESCO. A detaliat proiectele în care Letonia este implicată în cadrul PESCO, subliniind că este importantă calitatea, şi nu cantitatea proiectelor realizate. A precizat că Letonia consideră oportună implicarea statelor terţe aliate like-minded în aceste proiecte, dar că este importantă evitarea duplicării rolului NATO.

În ce priveşte mobilitatea militară, a precizat că Letonia este interesată atât de aspecte procedurale privind rapiditatea desfăşurării operaţiunilor transfrontaliere, cât şi de aspecte financiare dedicate unor proiecte de infrrastructură, cum ar fi Rail Baltica.

Directoarea generală Leitlande s-a referit, de asemenea, la importanţa contribuţiei statelor nordice (Finlanda, Suedia) la securitatea regiunii baltice. A subliniat că Letonia va respecta orice decizie a acestora privind aderarea la NATO, dar nu a ascuns că o decizie favorabilă aderării ar oferi mai multă încredere autorităţilor letone.

Oficialul leton a răspuns la o serie de întrebări ale participanților pe teme precum mobilitatea militară, relaţia UE-NATO, securitatea cibernetică şi comunicare strategică.

 

Ambasada României participă la Sărbătoarea Pâinii, organizată la Casa Comunităţilor Naţionale din Vilnius

07.02.2020

La 7 februarie 2020, Ambasada României la Vilnius a participat la Sărbătoarea Pâinii, care a avut loc la Casa Comunităţilor Naţionale din capitala lituaniană. Acest…

Vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României” la Parlamentul Republicii Lituania

04.02.2020

La 4 februarie 2020, a avut loc, în Galeria Oglinzilor a Parlamentului Republicii Lituania, vernisajul expoziţiei „30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Documente din…

Concursul de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė” la Gymnasium Illustrae, Kėdainiai

27.01.2020

Ambasada României a organizat, la 27 ianuarie 2020, în oraşul Kėdainiai, la Gymnasium Illustrae, festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de a doua ediții a…