Actualitatea ambasadei

Ambasada României a organizat un nou dejun de lucru informal la Riga pentru ambasadorii statelor membre UE

La 6 iunie 2019, în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene/PRES RO, Ambasada României a organizat, la Riga, un nou dejun de lucru informal pentru ambasadorii statelor membre UE. Invitatul de onoare a fost Gita Leitlande, director general al Departamentului Politica de Apărare din Ministerul Apărării al Republicii Letonia.

În deschidere, Ambasadorul României a făcut o prezentare de etapă a principalelor evenimente şi rezultate ale PRES RO organizate până în prezent, subliniind că mandatul României s-a evidenţiat ca unul de succes.

Gita Leitlande a vorbit despre Programul de Apărare Naţională al Republicii Letonia, aflat în dezbatere naţională la nivelul tuturor instituţiilor competente. A subliniat că acest program nu se deosebeşte în termeni largi de programul anterior, având în vedere situaţia tensionată de securitate regională, pe fondul războiului din Ucraina.

A precizat că România şi Letonia au în comun multe teme în cadrul PSAC şi că cele două state cooperează foarte bine în dezvoltarea proiectelor comune PESCO. A detaliat proiectele în care Letonia este implicată în cadrul PESCO, subliniind că este importantă calitatea, şi nu cantitatea proiectelor realizate. A precizat că Letonia consideră oportună implicarea statelor terţe aliate like-minded în aceste proiecte, dar că este importantă evitarea duplicării rolului NATO.

În ce priveşte mobilitatea militară, a precizat că Letonia este interesată atât de aspecte procedurale privind rapiditatea desfăşurării operaţiunilor transfrontaliere, cât şi de aspecte financiare dedicate unor proiecte de infrrastructură, cum ar fi Rail Baltica.

Directoarea generală Leitlande s-a referit, de asemenea, la importanţa contribuţiei statelor nordice (Finlanda, Suedia) la securitatea regiunii baltice. A subliniat că Letonia va respecta orice decizie a acestora privind aderarea la NATO, dar nu a ascuns că o decizie favorabilă aderării ar oferi mai multă încredere autorităţilor letone.

Oficialul leton a răspuns la o serie de întrebări ale participanților pe teme precum mobilitatea militară, relaţia UE-NATO, securitatea cibernetică şi comunicare strategică.

 

În prim plan

Vizita ambasadorului României la Kaunas

12.11.2019

La 12 noiembrie 2019 ambasadorul României în Republica Lituania, domnul Cosmin Dinescu, a efectuat o vizită de lucru la Kaunas. Cu această ocazie a avut întâlniri cu…

Desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 in Lituania si Letonia

06.11.2019

Va informam ca, in contextul desfasurarii Alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, Ambasada Romaniei la Vilnius va organiza doua sectii de votare unde alegatorii…

Ambasadorul României la Vilnius a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania

17.10.2019

La 17 octombrie 2019, Ambasadorul României la Vilnius, domnul Cosmin George Dinescu, a fost primit în vizită de prezentare de către ministrul afacerilor externe al Republicii…