Actualitatea ambasadei

Președinția română a Consiliului UE: Săptămâna Filmului Românesc la Vilnius (20-26 mai 2019)

La 20 mai 2019, în cadrul seriei de evenimente dedicate Președinției române a Consiliului UE/PRES RO, Ambasada României a inaugurat Săptămâna Filmului Românesc la Vilnius (20-26 mai 2019).

La eveniment, care a avut loc la cinematograful Skalvija, a participat un public deosebit de numeros, printre care oficiali lituanieni, membri ai comunității românești, reprezentanți ai corpului diplomatic, lituanieni care s-au arătat interesați de limba și cultura română, publicul larg.

În deschidere, Ambasadorul României a vorbit despre ultimele evenimente organizate de PRES RO, printre care Summit-ul informal al liderilor UE de la Sibiu din 9 mai 2019 sau reuniunea la nivel înalt dedicată Parteneriatului Estic de la Bruxelles. De asemenea, a arătat că mandatul ţării noastre este unul de succes, evidențiind, pe scurt, prioritățile și rezultatele obținute până acum, precum finalizarea unor dosare în domenii de mare interes pentru cetățenii europeni, precum drepturile sociale și de muncă, energia, infrastructura, securitatea internă, Uniunea Bancară și Uniunea Piețelor de Capital.

Ambasadorul a remarcat organizarea, în premieră în Lituania, a unui eveniment dedicat în totalitate cinematografiei româneşti. S-a referit, în context, la noul val al cineaştilor români, premiaţi în numeroase ocazii în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de gen din lume, subliniind că inclusiv unele dintre filmele programate în cadrul Săptămânii Filmului Românesc fac parte din această categorie. În prima seară, a avut loc proiecția filmului Filantropica (2002, regia Nae Caranfil), film care a fost primit foarte bine de spectatori.

Programul Săptămânii Filmului Românesc la Vilnius va continua până la 26 mai, cu proiecţia următoarelor filme: Reconstituirea (1968, regia Lucian Pintilie), Senatorul Melcilor (1995, regia Mircea Daneliuc), Probă de Microfon (1979, regia Mircea Daneliuc), Concurs (1982, regia Dan Pița), Asfalt Tangou (1996, regia Nae Caranfil), Domnișoara Christina (2013, regia Alexandru Maftei).

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …