Actualitatea ambasadei

Inaugurarea expoziției „Eterna frumusețe a satului românesc” la Panevėžys, Lituania

La 19 aprilie 2019, Ambasadorul României a efectuat o vizită în orașul Panevėžys, unde a inaugurat, în contextul președinției române a Consiliului UE, expoziția de fotografie „Eterna frumusețe a satului românesc”, realizată de fotograful Sorin Onișor. Cu acest prilej, a avut o întrevedere cu primarul Rytis Mykolas Račkauskas, reales pentru un nou mandat la alegerile din luna martie 2019.

Cu ocazia întrevederii cu primarul Račkauskas, Ambasadorul României s-a interesat de proiectele dezvoltate de municipalitate și a discutat posibilități de dezvoltare a cooperării cu Maramureș, județ înfrățit cu Panevėžys, în special prin organizarea Zilelor Maramureșului la Panevėžys. Primarul a menționat că acest subiect va figura pe agenda convorbirilor pe care o delegație a primăriei din Panevėžys le va avea la Maramureș în luna mai, cu ocazia unei vizite, când un ansamblu artistic din oraș va susține o serie de spectacole la Baia Mare.

În deschiderea expoziției de fotografie, care a avut loc la Cinematograful Garsas, Ambasadorul României a prezentat bilanțul primelor 100 de zile ale președinției române a Consiliului UE, subliniind cele peste 1100 de evenimente găzduite la Bruxelles și în România, precum și cele 90 de dosare legislative finalizate. De asemenea, s-a referit la reperele perioadei următoare, cu precădere la Summit-ul de la Sibiu privind viitorul Europei și la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles dedicată celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic. În continuare, a prezentat expoziția de fotografie „Eterna frumusețe a satului românesc”, care ilustrează viața satului românesc din diferite regiuni ale țării, din Maramureș până în Delta Dunării.

La rândul său, primarul Račkauskas a avut cuvinte de apreciere pentru președinția română a Consiliului UE, dar și pentru inițiativa Ambasadei de a vernisa această expoziție la Panevėžys. În context, a vorbit despre experiențele plăcute pe care le-a avut cu prilejul vizitelor în țara noastră, îndemnându-i pe invitați să descopere singuri locurile frumoase înfățișate în fotografii. De asemenea, s-a referit la cooperarea foarte bună cu Maramureșul, la vizita pe care delegația primăriei o va efectua la Baia Mare în luna mai și la proiectul Zilele Maramureșului la Panevėžys.

La eveniment au participat oficialități locale, oameni de afaceri și de cultură, publicul larg. Cu toții au apreciat expoziția și frumoasele imagini din țara noastră.

Expoziția va rămâne deschisă la Panevėžys până la jumătatea lunii mai 2019.

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …