Actualitatea ambasadei

Vizita în Lituania a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania din Parlamentul României

În perioada 15-17 aprilie 2019, o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania din Parlamentul României a efectuat o vizită la Vilnius, la invitaţia domnului Algirdas Sysas, președintele Grupului pentru Relații Interparlamentare cu România din Parlamentul lituanian.

Delegaţia a fost condusă de domnul deputat Dan Vîlceanu, preşedintele Grupului de Prietenie și a inclus pe domnul deputat Călin-Vasile-Andrei Matei, vicepreședintele grupului, şi pe doamna Elena Burcioagă, consilier parlamentar. La discuții au participat și Ambasadorul României şi doamna Bianca Mina, ministru consilier în cadrul Ambasadei României.

Programul vizitei a inclus, pe dimensiunea parlamentară, un dejun de lucru cu președintele și membrii grupului de prietenie omolog, condus de domnul Algirdas Sysas, şi întrevederi cu membri ai Comitetului pentru Afaceri Sociale şi Muncă, condus de doamna deputat Rimantė Šalaševičiūtė, cu membri ai Comitetului pentru Drepturile Omului, condus de domnul Valerijus Simulik, şi cu membri ai Comitetului pentru Afaceri Externe, condus de domnul Juozas Bernatonis. La nivel guvernamental, delegaţia parlamentară a avut întrevederi la Ministerul Afacerilor Externe, cu domnul Eitvydas Bajarūnas, ambasador cu însărcinări speciale în domeniul gestionării amenințărilor hibride, şi la Ministerul Securității Sociale și Muncii, cu domnul vice-ministru Eitvydas Bingelis.

Agenda de discuţii a inclus teme de interes precum relaţiile bilaterale, securitate regională, Brexit, ameninţările hibride, gestionarea fenomenului fake news, migraţia şi efectele ei asupra pieţei forţei de muncă, sistemul public de pensii din cele două ţări, măsurile de sprijinire a persoanelor cu dizabilități, drepturile copiilor etc.

Discuţiile au evidenţiat puncte de vedere similare, precum şi dorinţa de a continua dialogul parlamentar în aceeaşi manieră deschisă, date fiind atât prioritățile aflate pe agendele naționale, cât și poziţiile similare şi interesele comune la nivel european și euroatlantic, în special în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …