Actualitatea ambasadei

Concerte susținute de Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa la Vilnius, Lituania (11 aprilie 2019) și la Riga, Letonia (12 aprilie 2019)

În contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene/PRES RO, Ambasada României a organizat, la 11 aprilie 2019 (Vilnius), respectiv la 12 aprilie 2019 (Riga), două concerte ale ansamblului muzical condus de maestrul naist Nicolae Voiculeţ. Concertul de la Vilnius a avut loc la Centrul Toleranței din cadrul Muzeului Evreiesc de Stat Vilna Gaon, iar cel de la Riga în sala de spectacole a Comunității Evreiești din Letonia.

La cele două evenimente au participat membri ai guvernelor și parlamentelor din Lituania şi din Letonia, alți înalţi oficiali lituanieni şi letoni, membri ai mediului academic, reprezentanţi ai corpului diplomatic, autorităţi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, comunitatea românească, jurnalişti din cele două state baltice etc.

În cuvântul de bun-venit, Ambasadorul României a făcut un scurt bilanț al primei jumătăți a președinției României la Consiliului Uniunii Europene și s-a referit la evenimentele majore care urmează a avea loc până la finalul mandatului, precum reuniunea la nivel înalt dedicată celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic (Bruxelles) și Summit-ul pivind viitorul Europei (Sibiu).

În program au figurat compoziţii proprii ale maestrului Voiculeț şi adaptări ale unor piese din folclorul românesc, precum Ciobănaş cu 300 de oi, La umbra nucului bătrân, Sârba din Oltenia sau Suita din Maramureş, într-o interpretare foarte apreciată de public.

Concertele au fost prezentate atât în presa locală, cât și în cea românească. Ultimul concert al maestrului Nicolae Voiculeț în Lituania a avut loc la 24 ianuarie 2014, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …