Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadei României la evenimentul Cinematografie Francofonă la Vilnius

La 24 martie 2019, în cadrul seriei de evenimente dedicate Lunii Francofoniei la Vilnius, Ambasada României, împreună cu Institutul Francez din Vilnius, a organizat evenimentul Cinematografie Francofonă la Vilnius. La eveniment au contribuit, de asemenea, Ambasadele Canadei (cu sediul la Varşovia) şi Elveției (cu sediul la Riga), Republicii Moldova și Republicii Cehe. Din partea misiunii a participat doamna Simona Botezatu, prim-colaborator.

Evenimentul, care a avut loc în sala de cinema a Bibliotecii Naţionale Martynas Mazvidas a Lituaniei, a constat în proiecţia filmelor româneşti Scurt-circuit, 2017 regia C. Saizescu, şi Fals Tratat de Mântuire a Sufletului, regia N. Mărgineanu, 2018.

În deschidere, a luat cuvântul Renaldas Gudauskas, directorul Bibliotecii Naţionale Martynas Mazvidas a Lituaniei, care a vorbit despre foarte buna cooperare cu Institutul Francez din Vilnius în organizarea acestui eveniment, subliniind disponibilitatea de a continua acest tip de manifestări culturale.

Reprezentanta Ambasadei României a vorbit despre setul de valori și de principii pe care și România, ca stat francofon, le promovează: solidaritate, diversitate, multilingvism și multiculturalism. A subliniat rolul activ al României în domeniu, ca stat care deţine Preşedinţia Consiliului UE, şi ataşamentul profund al ţării noastre față de valorile francofoniei. A evocat principalele iniţiative şi realizări ale României în domeniul francofoniei şi a vorbit despre mesajele pe care francofonia dorește să le transmită: libertate, egalitate, solidaritate, fraternitate, universalitate, toleranţă, subliniind totodată legăturile şi oportunităţile oferite de cunoaşterea limbii franceze.

În public au fost prezenți membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai presei locale, membri ai comunității românești din Vilnius, oficiali lituanieni etc.


În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …