Actualitatea ambasadei

Conferinţa „Parteneriatul Estic la a zecea aniversare: ce s-a realizat, ce urmează” - Riga , 22 martie 2019

La 22 martie 2019, Ambasada României la Vilnius a organizat, împreună cu Ministerul  Afacerilor Externe leton, care a fost și gazdă, şi cu sprijinul Institutului leton pentru Afaceri Internaţionale (LIIA) conferinţa intitulată „Parteneriatul Estic la a zecea aniversare: ce s-a realizat, ce urmează”. Conferința face parte din evenimentele președinției române a Consiliului UE.

Ministerul Afacerilor Externe al României a fost reprezentat de domnul Dan Neculăescu, secretar de stat, care a susţinut un discurs în deschidere, alături de secretarul de stat leton, Andris Pelšs, cu care oficialul român a avut şi o întrevedere bilaterală în marja conferinţei. 

Din delegația română a făcut parte și domnul Bogdan Moldoveanu, şeful Biroului Parteneriatul Estic. Din partea Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti a fost invitat, ca vorbitor principal, domnul Iulian Chifu, preşedinte. La eveniment a participat și Ambasadorul României.

Printre vorbitori s-au numărat reprezentanţi ai statelor Parteneriatului Estic, analişti politici din statele membre UE, parlamentari, oficiali letoni, iar invitaţii au inclus reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficiali lituanieni, parlamentari, experţi şi analişti de la think tank-uri şi institute de cercetare, profesori şi jurnalişti.

În discursul introductiv, domnul secretar de stat Dan Neculăescu a vorbit despre Parteneriatul Estic (PaE) ca prioritate a PRES RO şi despre procesul de reflecţie privind viitoarea agendă europeană privind PaE. A susţinut necesitatea continuării reformelor şi a implementării obiectivelor pentru 2020. A prezentat evenimentele dedicate PaE ce urmează a fi organizate de PRES RO şi a subliniat importanţa adoptării unei declaraţii aniversare PaE.

La rândul său, domnul Andris Pelšs, secretar de stat în MAE leton, a salutat ideea organizării evenimentului şi a vorbit despre susţinerea acordată de Letonia statelor PaE. Totodată, a subliniat că raportarea la PaE nu se poate face ignorând perspectiva strategică, fiind în intersul UE să îşi apropie statele partenere.

Ambasadorul României a trecut în revistă realizările președinției române a Consiliului UE și evenimentele majore care urmează și a subliniat prioritatea acordată Parteneriatului Estic la acest moment aniversar. 

Conferinţa de la Riga a fost structurată în trei sesiuni: „10th anniversary of Eastern Partnership: achievements of a decade of intensive cooperation between the EU and the Eastern partners”, a douaCurrent stage of reforms in Ukraine, Georgia and the Republic of Moldova. The situation in Armenia, Azerbaijan and Belarus. Progress, challenges and aspirations”, iar cea de a treia ““The European Union expectations from the Eastern partners and the outlook on Eastern Partnership policy beyond 2020”.

Domnul Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, a vorbit despre eforturile şi progresele statelor PaE şi despre provocările pe care le întâmpină acestea în complicatul context regional de securitate. A subliniat necesitatea continuării procesul de extindere a UE şi cu statele PaE, spunând că abandonarea acestei politici creează dezamăgire.

Reprezentanţii statelor PaE au vorbit despre mersul reformelor în ţările lor şi despre eforturile pe care le fac guvernele lor pentru implementarea obiectivelor pentru 2020. Reprezentanţii ucrainean, moldovean şi georgian au reiterat angajamentul ferm pentru continuarea procesului de reformă şi au pledat pentru oferirea perspectivei europene. Domnul Andris Kužnieks, şef interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în Letonia, a salutat iniţiativa organizării evenimentului şi a evidenţiat realizările PaE la 10 ani de la înfiinţare, făcând un apel la partenerii estici pentru intensificarea eforturilor de reformă.

Domnul Ilgvars Kļava, director general al Departamentului Relaţii Bilaterale din MAE leton, a descris relaţia cu statele PaE ca fiind caracterizată de două dimensiuni: așteptările partenerilor de a primi sprijin din partea UE şi dezbaterea internă privind viitorul Europei. A subliniat importanţa continuării proceselor de reformă de către guvernele statelor partenere.

Întrevederea bilaterală între cei doi secretari de stat a evidenţiat susţinerea Letoniei în privinţa adoptării declaraţiei politice PaE la evenimentul aniversar de la Bruxelles şi faptul că este un moment favorabil pentru lansarea procesului de reflecţie privind viitoarele obiective ale UE în relaţia cu statele partenere. De asemenea, a fost abordată situaţia din Republica Moldova, fiind evidenţiată necesitatea formării guvernului cât mai curând. Cei doi oficiali au împărtăşit, totodată, convingerea privind necesitatea consolidării, în continuare, a flancului estic al NATO şi aprecierea pentru cooperraea foarte bună în cadrul formatului B9.

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …