Actualitatea ambasadei

Conferinţa „Parteneriatul Estic la a zecea aniversare: ce s-a realizat, ce urmează” - Vilnius,21 martie 2019

La 21 martie 2019, Ambasada României a organizat, împreună cu Ministerul  Afacerilor Externe lituanian şi cu sprijinul Centrului de Studii Europa de Est, conferinţa intitulată „The Eastern Partnership at 10 years: what has been achieved, what lies ahead”. Conferința a avut loc la sediul MAE lituanian.

Ministerul Afacerilor Externe al României a fost reprezentat de domnul Dan Neculăescu, secretar de stat, care a susţinut un discurs în deschidere, alături de ministrul lituanian al afacerilor externe, domnul Linas Linkevičius. În marja conferinţei, secretarul de stat român a avut o întrevedere bilaterală cu domnul Darius Skusevičius, vice-ministrul lituanian al afacerilor externe.

Din delegația română a făcut parte și domnul Bogdan Moldoveanu, şeful Biroului Parteneriatul Estic. De asemenea, domnul Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, a susținut o intervenție. Din partea Ambasadei au participat Ambasadorul României şi doamna Bianca Mina, ministru consilier.

Printre vorbitori s-au numărat reprezentanți ai partenerilor estici, analiști politici din state membre UE, parlamentari, oficiali lituanieni etc. Invitații au inclus reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficiali lituanieni, parlamentari, experţi şi analişti de la think tank-uri şi institute de cercetare, profesori şi jurnalişti.

În deschidere, ministrul lituanian al afacerilor externe a salutat iniţiativa organizării evenimentului în contextul aniversării, anul acesta, a 10 ani de la înfiinţarea PaE. A spus că momentul este foarte oportun pentru  a trece în revistă realizările, dar şi pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor statelor partenere. În opinia sa, este datoria statelor membre UE să menţină PaE viu şi funcţional, în beneficiul cetăţenilor din ţările partenere.

La rândul său, domnul secretar de stat Dan Neculăescu a vorbit despre Parteneriatul Estic (PaE) ca prioritate a PRES RO şi despre procesul de reflecţie privind viitoarea agendă europeană privind PaE. A subliniat importanţa implementării de către parteneri a celor 20 de obiective pentru 2020, a menţionat organizarea de către PRES RO a diferitelor evenimente dedicate PaE şi a felicitat partea lituaniană pentru implicarea în promovarea obiectivelor economiei digitale. A evidenţiat organizarea la Vilnius a Forumului pentru Tineret şi a subliniat că România consideră Lituania un partener apropiat.

Ambasadorul României a trecut pe scurt în revistă realizările de până acum ale președinției române a Consiliului UE și evenimentele majore care urmează și a subliniat prioritatea acordată Parteneriatului Estic la acest moment aniversar. 

Conferinţa a fost structurată în două sesiuni: prima a fost intitulată „10th anniversary of Eastern partnership: achievements, succes stories and stumbling blocks. The value added of a multilateral cooperation to ensure greater progress on bilateral tracks”, iar a doua „The Eastern Partnership beyond 2020 – further policy objectives and their milestones, matching the expectations of the Eastern partners and the EU, making the lives of ordinary people better”.

Domnul Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, a vorbit despre schimbările în bine care au avut loc în statele partenere în cei 10 ani, dar şi despre provocările cu care se confruntă acestea. A menţionat conflictele îngheţate sau în derulare din Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. A arătat că politica de extindere este cea mai bună politică în raport cu vecinătatea şi trebuie menţinută.

Reprezentanţii statelor PaE au vorbit despre eforturile ţărilor lor şi progresele obţinute, reiterând angajamentul privind continuarea reformelor. Reprezentanții ucrainean, moldovean şi georgian au pledat pentru oferirea perspectivei europene şi stabilirea de noi obiective pentru următoarea decadă. Doamna Audrone Perkausienė, şeful Diviziei Parteneriatul Estic din cadrul SEAE, a încurajat statele PaE să menţină un ritm susţinut al reformelor şi să implementeze cele 20 de obiective pentru 2020.

Domnul Andrius Kubilius, vice-preşedinte al Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul lituanian, a subliniat necesitatea stabilirii unui calendar în privinţa pespectivei europene şi a vorbit despre Planul European pentru Ucraina şi Iniţiativa Ucraina 2027. Analiştii politici Kinga Raś (Institutul Polonez de Afaceri Internaţionale de la Varşovia) şi Darius Žeruolis au pledat pentru o nouă formulă de cooperare politică cu PaE şi au propus diferite modalităţi de sprijin pentru statele partenere. Domnul Michael Emerson, cercetător asociat la Centrul de Studii pentru Politica Europeană din Belgia, a vorbit despre necesitatea intensificării cooperării sectoriale şi instituţionale cu statele PaE, iar domnul Klaudijus Maniokas, preşedinte ESTEP şi partener EU-STRAT, a evidenţiat contribuţia implementării acordurilor de asociere la reforme şi modernizare instituţională.

Întrevederea bilaterală dintre cei doi secretari de stat a evidenţiat sustinerea ambelor ţări pentru pentru adoptarea unei declaraţii politice PaE la evenimentul aniversar de la Bruxelles şi convergenţa de opinii privind necesitatea consolidării, în continuare, a flancului estic al NATO. Cei doi oficiali au analizat, de asemenea, situaţia politică din Republica Moldova, împărtăşind opinia privind necesitatea formării guvernului cât mai curând.

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …