Actualitatea ambasadei

Înfiinţarea Consiliului Asociației de Prietenie Lituania – România

La 19 noiembrie 2018, Ambasada României a găzduit o nouă reuniune a Asociaţiei de Prietenie Lituania-România (înfiinţată la 16 martie 2018). 

Reuniunea a fost prezidată de prof. Roma Kriaučiūnienė, directorul Institutului de Limbi Străine, Universitatea Vilnius, în calitate de președinte a.i. al Asociației. 

În deschidere, Ambasadorul României a adresat un cuvânt de bun venit participanților și a reiterat sprijinul Ambasadei pentru activitatea Asociației.

Cu această ocazie, au avut loc alegeri pentru funcţiile de preşedinte şi vice-preşedinte, respectiv pentru membrii Consiliului Asociaţiei. În urma votului, dr. Nerijus Babinskas, lector la Universitatea Vilnius, doctor în studii umaniste, a fost ales în funcția de preşedinte. Dr. Nerijus Babinskas este membru al Asociației de Studii Nordice și Baltice din România, iar teza sa de doctorat a avut drept subiect istoria Moldovei în secolul al XIV-lea. În funcția de vicepreședinte a fost aleasă dna prof. Roma Kriaučiūnienė. 

Tot în cadrul reuniunii, a fost constituit Consiliul Asociației de Prietenie Lituania – România, care include responsabilii pentru diversele domenii de cooperare dintre cele două țări: cum ar fi cooperare academică, în domeniul artistic, în domeniul sportiv, în domeniul turismului, în domeniul literaturii, în domeniul parteneriatelor locale, în domeniul relațiilor economice etc. 

Cei prezenţi au convenit ca, la următoarele reuniuni ale Asociaţiei, să prezinte proiecte de cooperare în domeniile precizate mai sus, urmând a se decide, de comun acord, cu privire la materializarea celor mai interesante. 
Ambasada va sprijini, în continuare, activitatea Asociaţiei de Prietenie Lituania-România, pe domeniile de interes identificate de membri.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …