Actualitatea ambasadei

Ambasada României a găzduit un nou dejun de lucru informal la Vilnius pentru ambasadorii statelor membre UE

La 19 februarie 2019, în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene/PRES RO, Ambasada României a găzduit un nou dejun de lucru informal pentru ambasadorii statelor membre și statelor candidate la Uniunea Europeană. Invitatul de onoare a fost ministrul apărării naţionale al Republicii Lituania, domnul Raimundas Karoblis. 

În deschidere, Ambasadorul României a trecut în revistă principalele priorităţi ale PRES RO în domeniul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) şi a prezentat principalele evenimente organizate în acest context de ţara noastră, precum conferința dedicată cooperării între NATO și Uniunea Europeană, în contextul aniversării a 70 de ani de la crearea NATO și a 20 de ani de la crearea PSAC.

Ministrul Raimundas Karoblis a salutat obiectivele ambițioase ale PRES RO și și-a exprimat sprijinul pentru ducerea lor la bun sfârșit. A precizat că România şi Lituania au în comun multe priorități în cadrul PSAC şi că cele două state cooperează foarte bine în dezvoltarea proiectelor comune PESCO. A arătat că 2018 a fost un an crucial în domeniul apărării pentru Lituania, care a decis creşterea la 2% din PIB a bugetului apărării şi a adoptat o serie de măsuri dedicate stimulării ocupării în domeniul militar profesionist. A mulţumit statelor aliate pentru desfăşurarea de forţe în regiune în diverse formate, cum ar fi misiunea NATO de poliţie aeriană. 

În ce priveşte Conferinţa de la Munchen pentru Securitate (1517 februarie 2019), a apreciat că, în ciuda unor mesaje negative din media, evenimentul a reuşit să arate soliditatea NATO şi interesul SUA pentru menținerea unei relaţii transatlantice puternice. A reiterat sprijinul pentru partenerii estici, cu precădere pentru aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și Georgiei, condamnând agresiunile îndreptate împotriva lor, inclusiv incidentul din Strâmtoarea Kerci. A mulţumit PRES RO pentru includerea temei dezinformării între priorităţile sale, arătând că Lituania are un interes deosebit în acest domeniu, mai ales în contextul electoral din luna mai 2019. 

Oficialul lituanian a răspuns la o serie de întrebări ale participanților pe teme precum mobilitatea militară, relaţia UE-NATO, cooperarea regională, securitatea cibernetică. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …