Actualitatea ambasadei

Ambasada României a organizat primul dejun de lucru informal la Riga pentru ambasadorii statelor membre UE

La 12 februarie 2019, în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene/PRES RO, Ambasada României a organizat, la Riga, primul dejun de lucru informal pentru ambasadorii statelor membre UE. La dejun au fost invitați și șefii de misiuni ai statelor candidate acreditați în Letonia, precum și şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Letonia. Invitată de onoare a fost preşedinta Parlamentului Letoniei (Saeima), doamna Ināra Mūrniece. La eveniment, au mai participat, din partea Saeima, doamna Vita Anda Tērauda, preşedinta Comitetului pentru Afaceri Europene, domnul Rihards Kols, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe şi doamna Anda Catlaka, consilier de politică externă al preşedintelui Saeima. 

În deschidere, Ambasadorul României a trecut în revistă provocările care stau în fața PRES RO, precum procesul Brexit, negocierea Cadrului Financiar MultiAnual/CFM, procesul de reflecție asupra viitorului Europei, care reprezintă tema principală a Summit-ului liderilor europeni din 9 mai 2019 de la Sibiu, precum şi alegerile pentru Parlamentul European. A precizat că principiul coeziunii va marca toţi cei patru piloni principali de acţiune ai PRES RO: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global şi Europa valorilor comune. 

Ināra Mūrniece a urat succes PRES RO în îndeplinirea mandatului său. A prezentat priorităţile noului guvern leton, cu accent pe adoptarea bugetului pentru 2019. S-a referit la temele majore de pe agenda Uniunii, cum ar fi Brexit, alegerile europarlamentare, migraţia, Vecinătatea Estică și politica de extindere. A reiterat sprijinul pentru partenerii estici, făcând referire la vizitele pe care le-a efectuat în regiune, alături de omologii din formatul NB8. A făcut un apel la vigilenţă crescută a statelor membre UE în faţa fenomenului dezinformării şi a interferenţelor externe în procesele electorale interne, în contextul apropiatelor alegeri europarlamentare. 

La rândul său, preşedinta Comitetului pentru Afaceri Europene a reiterat sprijinul pentru o relaţie strânsă a UE cu UK după finalizarea procesului Brexit, adăugând că rămân prioritare atât drepturile cetăţenilor letoni stabiliţi în Regatul Unit, cât şi drepturile cetăţenilor britanici stabiliţi în Letonia. A mulţumit PRES RO pentru includerea politicii de coeziune între priorităţile sale, arătând că Letonia are un interes crescut în acest domeniu. 

Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe a salutat includerea între priorităţile PRES RO a temei extiderii UE în Balcanii de Vest. A salutat diferitele formate de cooperare regională, cu accent pe Iniţiativa celor Trei Mări, ca o punte de dezvoltare pe dimensiunea nord-sud.

Cei trei oficiali letoni au răspuns la o serie de întrebări ale participanților pe teme precum migraţia, poziţia Letoniei faţă de viitoarea configuraţie a instituţiilor europene, reforma demografică internă, extinderea UE și evoluțiile din Vecinătatea Estică. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …