Actualitatea ambasadei

Inaugurarea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene

La 30 ianuarie 2019 (Riga), respectiv la 31 ianuarie 2019 (Vilnius), Ambasada României a inaugurat Președinția României a Consiliului Uniunii Europene prin organizarea a două concerte ale ansamblului Balanescu Quartet. 

La evenimente au participat miniştri și membri ai celor două parlamente, alți înalţi oficiali lituanieni şi letoni, membri ai mediului academic, reprezentanţi ai corpului diplomatic, autorităţi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, comunitatea românească, jurnalişti etc. 

În deschiderea evenimentelor din cele două capitale baltice, Ambasadorul României a vorbit despre debutul preşedinţiei române a Consiliului în contextul unor provocări cum ar fi Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau dezbaterea privind viitorul buget al UE. De asemenea, a menţionat prioritățile PRES RO, cu accent pe cei patru piloni principali de acţiune: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global şi Europa valorilor comune, exprimând încrederea că atât Lituania, cât şi Letonia vor sprijini îndeplinirea acestor obiective, de interes și pentru aceste state. În continuare, a făcut o scurtă prezentare a ansamblului muzical, vorbind despre influențele folclorului românesc asupra repertoriului lor și despre personalitatea liderului și compozitorului Alexander Bălănescu. 

Concertele, care au inclus piese celebre ale ansamblului, inspirate de personalități precum George Enescu sau Maria Tănase, s-au bucurat de aprecierea publicului din cele două capitale. 

Cvartetul Balanescu a fost înfiinţat în anul 1987 de compozitorul şi violonistul Alexander Bălănescu, născut în România. Acesta a emigrat în 1969 în Israel, a continuat să studieze vioara la Londra şi a absolvit Şcoala Juilliard din New York. Repertoriul Balanescu Quartet include compoziţii proprii ale liderului său, precum şi adaptări ale unor piese din folclorul românesc sau din muzica lui George Enescu. 

Evenimentele au fost urmate de câte o recepţie, la care s-a servit vin românesc. 

 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …