Actualitatea ambasadei

Prezentarea publică în Letonia a priorităților Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene

La 29 ianuarie 2019, Ambasadorul României a prezentat public priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE/PRES RO. Evenimentul a avut loc la Casa Europei din Riga, fiind organizat în cooperare cu Reprezentanţa Comisiei Europene din Letonia. Au participat ambasadori UE şi non-UE,  oficiali letoni, analiști, jurnalişti etc. 

Evenimentul a fost moderat de șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene în Letonia, domnul Andris Kužnieks, și a avut-o invitat special pe doamna Solveiga Silkalna, subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, doamna Stella Avallone, ambasadorul Austriei în Letonia, a prezentat rezultatele Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT), care s-a încheiat în decembrie 2018.

În deschiderea evenimentului, Andris Kužnieks a felicitat PRES RO pentru preluarea mandatului, subliniind că Summit-ul liderilor europeni de la Sibiu pe tema viitorului Europei (9 mai 2019) va fi punctul culminant al mandatului României, alături de gestionarea dezbaterilor privind bugetul UE sau dosarul Brexit.

Ambasadoarea Austriei a evocat cele trei priorități majore ale mandatului PRES AT, desfășurat sub motto-ul "O Europă care protejează": 1. securitate, 2. prosperitate și competitivitate, 3. stabilitate regională. Extinderea, piaţa internă sau migrația s-au numărat printre prioritățile PRES AT.

Ambasadorul României a prezentat priorităţile PRES RO, subliniind că principiul coeziunii va marca toţi cei patru piloni principali de acţiune: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global şi Europa valorilor comune. A precizat că PRES RO va acționa ca un moderator onest pentru a promova toate aceste priorități, în condițiile unor provocări semnificative: procesul Brexit, negocierea Cadrului Financiar Multi-Anual/CFM, procesul de reflecție asupra viitorului Europei și organizarea Summit-ului liderilor europeni de la Sibiu, precum şi alegerile pentru Parlamentul European. 

La rândul său, sub-secretarul de stat din MAE leton, Solveiga Silkalna, a subliniat importanța mandatului PRES RO în acest context și a apreciat că motto-ul ales de România, Coeziunea, o valoare comună europeană”, este relevant  deoarece acoperă toate politicile comunitare, iar coeziunea socio-economică reprezintă principalul scop al alocărilor bugetare la nivel UE. Referindu-se la Brexit, Silkalna a reiterat importanţa menţinerii unei relaţii strânse cu Marea Britanie în oricare dintre scenarii. 

În finalul discuției, oficialul MAE leton a subliniat că țara sa va sprijini prioritățile anunţate de PRES RO şi a amintit că succesul unei preşedinţii rotative a Consiliului UE depinde și de o bună comunicare publică. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …