Actualitatea ambasadei

Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Române a Consiliului UE în Comisia Ministerială pentru Afaceri Europene de la Oficiul Guvernului Lituaniei

La 15 ianuarie 2019, Ambasadorul României a prezentat, la invitaţia părţii lituaniene,  priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE/PRES RO în fața Comisiei Ministeriale pentru Afaceri Europene, aflată în subordinea Oficiului Guvernului Lituaniei. 

Comisia  Ministerială pentru Afaceri Europene este responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor europene la nivel naţional, fiind prezidată de jure de ministrul afacerilor externe şi compusă din vice-miniştrii responsabili cu afacerile UE din ministerele de linie. 

Evenimentul a fost moderat de vice-ministrul de externe Albinas Zananavičius. În deschidere, acesta a felicitat PRES RO pentru preluarea mandatului, subliniind că următoarele şase luni reprezintă o perioadă extrem de importantă atât pentru România, cât şi pentru statele membre, având în vedere complexitatea actualului context politic european. 

Ambasadorul României a a vorbit despre provocările contextului actual, despre importanța coeziunii în cooperarea europeană, reflectată și de motto-ul președinției române, precum și despre cei patru piloni pe care se bazează prioritățile mandatului României: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global și Europa valorilor comune. A explicat principalele mize ale mandatului României în fiecare dintre aceste domenii, subliniind, totodată, că ţara noastră îşi propune să menţină o abordare de tipul honest broker pe toată perioada mandatatului său. 

În urma prezentării, vice-ministrul Zananavičius a precizat, cu referire la Cadrul Financiar Multianual, că Lituania aşteaptă cu deosebit interes avansarea discuțiilor pe pachetul de negociere. Oficialul MAE LT a salutat ambiţiile PRES RO privind combaterea ameninţărilor cibernetice şi creşterea rezilienţei la nivelul societăţii, a salutat eforturile PRES RO în ce priveşte PESCO şi demersurile de sporire a mobilităţii militare. A salutat, de asemenea, propunerile PRES RO privind Parteneriatul Estic, amintind importanţa acestei politici pentru Lituania. În ce priveşte Brexit, a împărtăşit poziţia că, indiferent de evoluțiile din acest dosar, relaţia UK cu UE trebuie să rămână puternică. 

Reprezentanţii executivului lituanian au adresat întrebări şi au făcut comentarii sau sugestii pe teme precum: ritmul negocierilor şi o estimare a termenului de adoptare a viitorului buget UE şi propunerea privind taxarea (Ministerul Finanţelor), viziunea PRES RO privind Piaţa Unică (Ministerul Economiei), viitoarea abordare a PRES RO privind instituirea unei Autorităţi Europene pentru Ocupare (ELA) şi sinergia politicii de egalitate de gen şi prioritatea enunţată de PRES RO privind Europa valorilor comune, în special în ce priveşte asigurarea de oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi pe piaţa muncii (Ministerul Muncii), abordarea PRES RO faţă de reducerea bugetelor pentru dezvoltare rurală în cadrul noului buget UE și a reformei Politicii Agricole Comune (Ministerul Agriculturii), abordarea PRES RO privind iniţiativa Lituaniei de introducere a unor standarde unice de protecţie a frontierelor externe ale UE.

 


În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …