Actualitatea ambasadei

Concursul de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė” (Gymnasium Illustrae, Kėdainiai, 11 decembrie 2018)

Ambasada României a organizat, la 11 decembrie 2018, în oraşul Kėdainiai, la Gymnasium Illustrae, ceremonia de premiere a câștigătorilor primei ediții a concursului de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė”. Concursul este organizat în memoria domniței Maria Lupu, fiica domnitorului moldovean Vasile Lupu, care s-a căsătorit în anul 1645 cu prințul lituanian Jonušas Radvila. Gimnaziul din localitate funcționează neîntrerupt din 1647, când a fost inaugurat de prințul lituanian. Această primă ediție a concursului de eseuri a avut ca temă Centenarele României și Lituaniei.

La eveniment, alături de elevi, părinți, reprezentanții școlii și presa locală, a participat și primarul orașului Kedainiai, dl. Saulius Grinkevičius.

Câștigătorii concursului au fost: Premiul – I, Neda Žvalionytė, cu lucrarea Fragmente de jurnal, Premiul al II-lea Emilija Vilčinskaitė – cu eseul Înțelepciunea Domniței şi Premiul al III-lea Dalius Surmilavičius – pentru lucrarea Istoria: destinul uman dincolo de date şi evenimente. Premiile au constat din produse românești, precum și, pentru câștigătoarea locului I, dintr-o excursie în România, sponsorizată de o agenție de turism lituaniană. 

În deschiderea ceremoniei de premiere, Ambasadorul a vorbit despre rolul domniței Maria Lupu în strângerea legăturilor dintre România și Lituania, dar și în răspândirea credinței ortodoxe în Lituania și Polonia, amintind că soțul ei i-a dedicat un număr de biserici ortodoxe pe întreg teritoriul țării, una dintre ele chiar în Kėdainiai, care funcționează și astăzi. De asemenea, Ambasadorul s-a referit la semnificația Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și la cooperarea dintre Kėdainiai și Fălticeni, care urmează să semneze un acord de înfrățire în luna februarie 2019.

La rândul său, primarul oraşului Kėdainiai, dl. Saulius Grinkevičius, a vorbit despre bunele relaţii dintre România şi Lituania și despre cooperarea strânsă dintre Kėdainiai şi Fălticeni. Şi-a exprimat satisfacția pentru organizarea concursului de eseuri „Maria Lupu-Radvilienė”, pe care îl consideră o bună oportunitate de strângere a relaţiilor culturale şi de popularizare a istoriei celor două state. 

În timpul vizitei, Ambasadorul României a avut o întâlnire cu primarul oraşului Kėdainiai Saulius Grinkevičius, cu care a discutat despre perspectiva semnării, la începutul anului viitor, a unui acord de înfrățire între oraşul Kėdainiai şi oraşul Fălticeni din România, în cadrul unei vizite a unei delegaţii române în Lituania (14-15 februarie 2019). 

Cooperarea ar putea viza domeniile economic, cultural, sportiv și educațional, inclusiv prin schimburi de elevi între şcoala din Kėdainiai și un liceu din Fălticeni.

Vizita Ambasadorului României în Kėdainiai a fost relatată pe larg în presa locală.


În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …