Actualitatea ambasadei

Vizita delegaţiei Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională a Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, la Vilnius şi la Riga (17-19 septembrie 2018)

În perioada 17-19 septembrie 2018, o delegaţie a Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională a Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, condusă de domnul Dorel-Gheorghe Căprar, preşedintele comisiei, a efectuat o vizită la Vilnius şi la Riga, la invitaţia comitetelor omoloage din parlamentele lituanian şi leton. 

Din delegaţie au făcut parte domnul Bogdan-Ionel Rodeanu, vice-preşedinte al comisiei, domnul Alexandru Ioan Andrei, secretar al comisiei, şi doamna Ina Filote, consilier parlamentar. Din partea ambasadei, au participat domnul Dan Adrian Bălănescu, ambasadorul României, şi doamna Bianca Mina, consilier diplomatic.

La Vilnius, programul a inclus convorbiri oficiale cu membrii Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Parlamentul lituanian, condus de domnul Vytautas Bakas, întrevederi cu ministrul apărării naţionale, domnul Raimundas Karoblis, cu ministrul afacerilor interne, domnul Eimutis Misiūnas, şi cu vice-ministrul afacerilor externe, domnul Darius Skusevičius, precum şi vizite la Centrul NATO pentru Securitate Energetică (NATO ENSEC COE) şi la Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU Lituania).

Programul de la Riga a cuprins următoarele elemente: convorbiri oficiale cu doamna Inese Lībiņa-Egnere, preşedinta Comitetului pentru Securitate Natională şi cu domnul Ainars Latkovskis, preşedintele Comitetului pentru Apărare, Afaceri Interne şi Prevenirea Corupţiei, întrevederi cu secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul din cadrul Ministerului leton al Apărării Naţionale, domnul Viesturs Silenieks, şi cu secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul din cadrul Ministerului leton al Afacerilor Externe, doamna Zanda Kalniņa-Lukaševica, precum şi un dejun de lucru oferit de domnul Atis Lejiņš, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu România din Parlamentul leton.  

Atât la Vilnius, cât şi la Riga, au fost abordate în convorbiri teme de interes comun pentru cele trei state, precum relaţiile bilaterale, situaţia regională de securitate şi provocările actuale de la Marea Baltică şi Marea Neagră, cooperarea în cadrul NATO, consolidarea capabilităţilor naţionale de apărare, cooperarea în perioada viitoarei preşedinţii române a Consiliului European, Parteneriatul Estic, securitatea energetică.

Discuţiile au evidenţial poziţiile similare ale României şi ale celor două ţări baltice, oficialii  reafirmând angajamentul României, Lituaniei şi Letoniei de a dezvolta cooperarea bilaterală pe linie parlamentară în domeniul apărării şi afacerilor interne, de a continua să contribuie la consolidarea flancului estic al NATO prin îmbunătăţirea capabilităţilor de apărare, precum şi de a acorda sprijin, în continuare, statelor Parteneriatului Estic. Partea lituaniană a reiterat invitaţia ca România să devină membru al Centrului NATO de Excelenţă pentru Securitate Energetică de la Vilnius. 

 

 

 

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …