Actualitatea ambasadei

Întâlnire cu domnul Gediminas Kirkilas, Vicepreşedintele Parlamentul Lituaniei (Seimas)

La 20 iunie 2018, Ambasadorul României a avut o întâlnire cu domnul Gediminas Kirkilas, Vicepreședintele Parlamentului Lituaniei (Seimas) și preşedintele Comitetului pentru Afaceri Europene. Discuţiile au atins teme de interes comun, precum viitorul buget UE, viitorul Europei, pregătirea președinției române a Consiliului UE, Parteneriatul Estic, situaţia politică internă din Lituania, cu accent pe reformele fiscale şi pe alegerile prezidenţiale şi locale din 2019. 

Referindu-se la viitorul buget al UE, ambele părţi au reafirmat importanța alocării de fonduri adecvate pentru politica de coeziune și Politica Agricolă Comună. Vicepreşedintele Kirkilas a precizat că, pentru Lituania, continuarea finanţării adecvate a dezactivării centralei nucleare de la Ignalina este foarte importantă. Ambasadorul României a prezentat stadiul pregătirilor pentru Președinția română a Consiliului UE din prima parte a anului 2019, când vor fi gestionate teme complexe precum viitorul Uniunii Europene, Brexit sau viitorul buget european. De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre programul desfășurării președinției române a UE în Lituania.

Vicepreședintele Kirkilas s-a referit la situația din Ucraina și la inițiativa lituaniană privind Planul European pentru Ucraina, analizând oportunitatea extinderii sale și la Republica Moldova și Georgia. În context, s-a pronunțat pentru necesitatea continuării susținerii financiare de către UE a reformelor din Ucraina, chiar dacă ritmul acestora nu este cel dorit. 

Vicepreședintele Kirkilas s-a referit la reforma fiscală în curs promovată de guvernul lituanian, care prevede, printre altele, înlocuirea cotei unice de impozitare a veniturilor personale cu o impozitare progresivă. De asemenea, a atins și subiectul alegerilor locale și prezidențiale din Lituania din 2019.
La finalul discuțiilor, cele două părți au convenit calendarul contactelor bilaterale pe linie parlamentară pentru acest an. 

 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …