Actualitatea ambasadei

Vizita de lucru în Lituania a Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă (14 iunie 2018)

La 14 iunie 2018, Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a efectuat o vizită de lucru în Republica Lituania, unde a avut întâlniri cu omologul lituanian, Saulius Skvernelis și cu Preşedintele Parlamentului Lituaniei, Viktoras Pranckietis. Programul a inclus şi vizitarea Centrului de Excelenţă NATO pentru Securitate Energetică/NATO ENSEC. 

De asemenea, Prim-ministrul Dăncilă a depus o coroană de flori la Monumentul Comemorării Victimelor Ocupației Sovietice, în condițiile în care Lituania a marcat, la 14 iunie, Ziua Doliului și Speranței, când a comemorat 77 de ani de la deportările sovietice din 1941.

Vizita în Republica Lituania s-a desfășurat în contextul celebrării de către România și Lituania a Centenarelor – cel al Marii Uniri, respectiv al restaurării independenței statului lituanian (16 februarie 1918). 

Discuţiile dintre cei doi prim-miniștri au evidenţiat nivelul ridicat al cooperării bilaterale şi dialogul politic consistent, identificându-se noi posibilități de dezvoltare a cooperării economice și sectoriale. Astfel, au fost menționate domenii precum IT, energie, industria chimică, industria alimentară, agricultură, infrastructură, securitate energetică etc. 

Alte teme abordate au fost Parteneriatul Estic, cele două  părți exprimându-și susținerea pentru parcursul european al țărilor partenere, cu accent pe Republica Moldova, în cazul României. De asemenea, partea română a prezentat stadiul pregătirilor pentru Președinția Consiliului UE din prima parte a anului 2019, când vor fi gestionate teme complexe precum viitorul Uniunii Europene, Brexit sau viitorul buget european. În ce priveşte acest ultim aspect, premierii român şi lituanian au reafirmat importanța alocării de fonduri suficiente pentru politica de coeziune și politica agricolă comună. 

În cadrul discuțiilor a fost atinsă și problematica de securitate, cele două părți subliniind necesitatea consolidării flancului estic al NATO și utilitatea coordonării în acest sens între țările participante la procesul București 9 înaintea Summit-ului NATO de la Bruxelles. În context, primul-ministru lituanian a invitat România să participe din nou la misiunea NATO de poliție aeriană în țările baltice, precum și la Centrul NATO de Securitate Energetică din Vilnius.

În cursul discuțiilor a fost atinsă și situația din Uniunea Europeană, precum și stadiul reformelor implementate în cele două țări. 

Întâlnirea cu președintele Parlamentului a prilejuit trecerea în revistă a principalelor repere ale cooperării bilaterale recente, precum și pozițiile celor două state în cadrul NATO și UE. Astfel, în ce privește tematica UE, cele două părți s-au pronunțat pentru menținerea alocărilor pentru politica de coeziune și pentru politica agricolă comună în contextul discutării viitorului buget european, pentru respectarea drepturilor cetățenilor europeni după ieșirea Marii Britanii din Uniune, precum și pentru aprofundarea proiectului european. 

În ce privește NATO, ambele părți au subliniat necesitatea consolidării flancului estic. Președintele Pranckietis a mulțumit României pentru participarea, în 2007, la misiunea de poliție aeriană a NATO și a adresat invitația de repetare a acestei participări, ceea ce partea română a dat asigurări că va lua în considare.

Cu prilejul vizitei la Centrul NATO pentru Securitate Energetică, conducerea instituției a prezentat activitatea desfășurată și a invitat România să se alăture statelor participante. Primul-ministru Dăncilă a exprimat interesul în acest sens.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …