Actualitatea ambasadei

Participarea României la Târgul Internațional AgroBalt (Vilnius, 23-25 mai 2018)

În perioada 23-25 mai 2018, România a participat cu stand naţional la Târgul Internaţional de Agricultură şi Industrie Alimentară Agrobalt 2018, una dintre cele mai mari și mai importante expoziții de agricultură și industrie alimentară din statele baltice, având ca obiectiv creşterea competitivităţii sectorului agricol şi facilitarea legăturilor între producătorii regionali din Lituania şi din celelalte ţări europene. 

Delegaţia României la Agrobalt a fost condusă de domnul Alexandru Valentin Ţachianu secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Din delegaţie au făcut parte doamna Livia Chivu, consilier, doamna Liliana Basarabecu, consilier, şi doamna Daniela Popa, consilier. La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul României şi doamna Bianca Popescu, consilier diplomatic. 

La ceremonia de deschidere au rostit scurte alocuţiuni domnul Saulius Skvernelis, prim-ministru al Republicii Lituania, domnul Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară şi domnul Giedrius Surplys ministrul lituanian al agriculturii. 

Cu ocazia târgului au fost organizate, de asemenea, Reuniunea Platformei UE şi Forumul la nivel înalt pe tema Risipei de Alimente, precum şi cel de-al 13-lea Forum de Cooperare Economică şi Agro-Comercială China-CEEC. 

Standul naţional românesc cu produse tradiţionale, unul dintre cele mai bogate în sortimente din cadrul târgului, a fost realizat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Vizitatorii au apreciat calitatea deosebită şi varietatea produselor româneşti expuse la stand, multe dintre acestea fiind reţete consacrate, deja cunoscute la nivel european.  

Târgul a inclus peste 200 de expozanţi din ţări precum Lituania, Belgia, India, Spania, Italia, China, Letonia, Polonia, Macedonia şi România, – dar din diferite regiuni ale Lituaniei, şi a atras cca. 35.000 de vizitatori.  

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …