Actualitatea ambasadei

Ziua României în cadrul Festivalului de Film Riga Pasaules (25-29 aprilie 2018)

La 27 aprilie 2018, a avut loc evenimentul public dedicat Zilei României în cadrul Festivalul de Film Riga Pasaules - Kino Bize (FFRP-KB) (25-29 aprilie 2018). Ambasada României a participat, în calitate de co-organizator, la evenimentul de prezentare oficială a României – ca stat partener al FFRP-KB. 

Pe parcursul Zilei României, au fost prezentate o serie de filme documentare româneşti, urmate de discuţii ale publicului cu regizorii/producătorii români, după cum urmează: "Phoenixxx" (2017); proiecţie urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri (via Skype) cu regizorul Mihai Dragolea; "Astra Film Festival 20 Years" – film documentar, urmat de o discuţie cu invitaţii speciali ai FFRP-KB la Riga, cineaştii români Csilla Kato şi Dumitru Budrala despre organizarea acestui festival; " Blestemul Ariciului " (2004) proiecţie de film şi discuţie cu regizorul Dumitru Budrală; "Planeta Petrila" (2016) - proiecţia de film şi sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Andrei Dăscălescu (via Skype).

În cuvântul de deschidere, Ambasadorul României a vorbit despre semnificaţia Centenarului României Moderne, cu precădere despre dimensiunea sa culturală și legătura cu Centenarul Letoniei. A apreciat că Ziua României din cadrul FFRP-KB reprezintă o nouă punte culturală între țările noastre, fiind un moment special în cadrul evenimentelor dedicate celor două Centenare. S-a referit la Festivalul de Film Documentar şi de Antropologie Vizuală Astra de la Sibiu, despre care a spus că are o lungă tradiţie şi se bucură de o largă recunoaştere, fiind un reper la nivel internaţional. A subliniat că Festivalul de Film Astra de la Sibiu a fost o sursă de inspiraţie pentru FFRP-KB, în special în ce priveşte filmele care tratează teme de antropologie vizuală. A vorbit, de asemenea, despre impactul noului val al cinematografiei româneşti contemporane, care este apreciat în fiecare an la cele mai prestigioase festivaluri de film din lume.  

La rândul său, directorul general al festivalului FFRP-KB, Carlo Cubero, a vorbit despre noul val al cinematografiei românești şi despre particularitatea Festivalului de Film Documentar şi de Antropologie Vizuală Astra de la Sibiu, festival care, potrivit acestuia, a inspirat şi evenimentul de la Riga. A prezentat filmele și i-a introdus pe cineaștii români prezenți la eveniment - Csilla Kato şi Dumitru Budrala – care au răspuns întrebărilor publicului.

La FFRP-KB au fost invitaţi, alături de regizorii şi cineaştii români prezenţi la Riga, oficiali letoni, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Letonia, precum şi jurnalişti, cineaşti şi cinefili. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …