Actualitatea ambasadei

Decorarea președintelui Grupului pentru Relații Interparlamentare cu România din Parlamentul leton

La 13 martie 2018, într-un salon istoric al Parlamentului leton, Ambasadorul României a găzduit ceremonia de decernare a Ordinului Național pentru Merit în grad de Ofițer domnului Atis Lejiņš, președintele Grupului pentru Relații Interparlamentare cu România din Saeima (Parlamentul leton). Dl Atis Lejiņš este membru al Parlamentului din 2010 și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu România din 2016.

La eveniment au participat, printre alții, dna Ināra Mūrniece, președintele Parlamentului, doamna Inese Lībiņa-Egnere, vicepreședinte, domnul Ojārs Ēriks Kalniņš, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, doamna Solveiga Silkalna, subsecretar pentru afaceri europene în MAE leton și doamna Solvita Āboltiņa, directorul general al Departamentului European din MAE leton.

În discursul susținut cu acest prilej, Ambasadorul României a vorbit despre cooperarea foarte bună româno-letonă, cu accent pe dimensiunea parlamentară, subliniind contribuția semnificativă al dlui Lejiņš la consolidarea relației bilaterale, inclusiv în anul în care Letonia și România își sărbătoresc Centenarul. S-a referit, totodată, la personalitatea dlui Lejiņš, un om politic bine cunoscut și deosebit de apreciat în Letonia, în special pentru rolul său în recâștigarea independenței țării, din poziția de președinte al Frontului Popular Leton. 

În cuvântul său, dl  Lejiņš a vorbit despre bunele relații parlamentare cu România, despre cooperarea strânsă cu Ambasada, precum și despre istoria recentă a Letoniei după restabilirea independenței. Dl Atis Lejiņš a mulțumit președintelui României pentru decorația conferită.

La rândul său, președinta Parlamentului leton a vorbit în termeni foarte pozitivi despre cooperarea cu România. De asemenea, s-a referit la lupta pentru independență a Letoniei și la similitudinile cu România, iar la final a adus un omagiu dlui Lejiņš pentru implicarea sa remarcabilă în reconstrucția țării.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …