Actualitatea ambasadei

Înfiinţarea primului Consiliu de Afaceri Lituaniano-Român, sub egida Camerei de Comerţ, Industrie şi Meserii din Vilnius

La 28 martie 2018, a fost inaugurat, sub egida Camerei de Comerţ, Industrie şi Meserii din Vilnius, primul Consiliu de Afaceri Lituaniano-Român, o iniţiativă a Ambasadei României si a consulului onorific al României în Lituania, doamna Laura Kovaliovaite. 

Evenimentul a avut loc în prezenţa Ambasadorului României, a preşedintelui Grupului pentru Relaţii Interparlamentare cu România din Parlamentul lituanian, Algirdas Sysas, a consilierului pentru afaceri economice al Asociației Camerelor de Comerț, Industrie și Artizanat din Lituania, Gediminas Rainys și a doamnei Laura Kovaliovaite, consul onorific, președinta Consiliului de Afaceri Lituaniano-Român.

Fondatorii Consiliului de Afaceri Lituaniano-Român sunt opt companii lituaniene care au deja contacte de afaceri cu România: Ltd. Green-Tech Baltic (reciclare material plastic) MB Kokybės klubas (consultanţă de afaceri), UAB Traidenis (tehnologie de purificare a apei), JSC Ekenex (explotare lemn) UAB Comfort Heat (sisteme de încălzire) Zeta Law Advocatu Kontora (birou de avocatură), UAB Aviaturas ir Partneriai (transport aerian) şi UAB Imlitex Group (distribuţie de materii prime). Obiectivul Consiliului de Afaceri este promovarea investițiilor și a schimburilor comerciale între cele două ţări.

Ambasadorul României i-a felicitat pe membri şi şi-a exprimat speranţa că acest Consiliu de Afaceri va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre România şi Lituania, printr-o mai bună valorificare a potenţialului existent. A vorbit despre tendința crescătoare a comerțului bilateral, al cărui volum este preconizat a atinge pragul de 200 de milioane de euro în acest an. S-a referit, de asemenea, la vizita recentă a ministrului lituanian al afacerilor externe în România, prilej cu care partea română a exprimat interesul față de investițiile companiilor lituaniene. De asemenea, s-a referit la investiția recentă în Lituania a companiei românești Green Group. La finalul intervenției a urat succes Consiliului și i-a asigurat de întregul sprijin al  Ambasadei României.

La rândul său, doamna Laura Kovaliovaite, președinta Consiliului de Afaceri Lituaniano-Român, a adresat mulţumiri Ambasadei României şi a dat asigurări că activitatea Consiliului va fi dedicată unei mai bune promovări a oportunităților de afaceri din România, în vederea creşterii interesului investitorilor lituanieni faţă de ţara noastră şi reciproc. 

De asemenea, domnul Algirdas Sysas, președintele Grupului pentru Relaţii Interparlamentare cu România din Parlamentul lituanian, a vorbit despre cooperarea bilaterală foarte bună dintre cele două ţări şi a arătat că România este o destinaţie atractivă pentru lituanieni, nu doar în domeniul afacerilor, ci şi din punct de vedere turistic. A dat asigurări în privinţa sprijinului Grupului pentru Relaţii Interparlamentare cu România pentru astfel de iniţiative, menite să contribuie la o şi mai mare apropiere între România şi Lituania.  

 

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …