Actualitatea ambasadei

Noaptea Francofoniei la Institutul Francez din Vilnius

La 27 martie 2018, în cadrul evenimentelor dedicate Lunii Francofoniei la Vilnius, Ambasada României, împreună cu Institutul Francez din Vilnius şi oficiile de reprezentare ale Belgiei (regiunea Wallonie-Bruxelles), Canadei, Elveţiei, au organizat evenimentul denumit Noaptea Francofoniei la Vilnius. 

Evenimentul a inclus proiecția filmului românesc Domestic (regia Adrian Sitaru, 2012). În deschiderea evenimentului, care a avut loc în sala de cinema a Institutului Francez din Vilnius, dna Simona Botezatu, prim colaborator, a vorbit despre setul de valori și de principii pe care România, ca stat francofon, le promovează: solidaritate, diversitate, multilingvism și multiculturalism. De asemenea, a subliniat rolul de lider regional al României în cadrul OIF la aniversarea a 25 de ani de la intrarea ţării noastre în mişcarea francofonă şi principalele iniţiative şi realizări ale României în domeniul francofoniei.

În cadrul evenimentului, au mai fost proiectate filmele: Ma Vie de Courgette, 2016, Elveția, Parasol, 2015, Belgia, Juste a la fin du monde, 2016, Franţa, Mayrig, 1991, Armenia. 

La eveniment au participat membri ai comunităţilor româneşti şi franceze din Vilnius, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai MAE lituanian, studenţi şi tineri francofoni etc.  

Pe tot parcursul lunii martie, francofonia a fost celebrată în principalele oraşe din Lituania (Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Palanga etc), prin mai mult de 100 de evenimente culturale: concerte, expoziţii, conferinţe, cursuri de limbă franceză, concursuri şi ateliere de limbă şi literatură franceză şi gastronomie. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …