Actualitatea ambasadei

Sărbătoarea Mărţişorului la Vilnius

La 3 martie 2018, Asociația de Limbă și Cultură Română Dacia din Lituania, împreună cu Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova, au sărbătorit Mărțișorul. Evenimentul a avut loc la sediul Casei Comunităţilor Naţionale din Vilnius.

În deschiderea evenimentului, Ambasadorul României a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Mărţişorului, subliniind că, în acest an, această tradiție este cu atât mai specială, cu cât a fost inclusă, la 6 decembrie 2017, în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO, prin eforturile diplomației române și a partenerilor din Republica Moldova, Bulgaria și Republica Macedonia. 

Ambasadorul s-a referit și la marcarea, în 2018, a Centenarului României moderne, care va fi sărbătorit și în Lituania printr-o serie de evenimente culturale și de diplomație publică, precum expoziții, concerte, difuzări de filme etc. 

Despre tradiția Mărţişorului a vorbit celor prezenţi şi Ovidiu Ivancu, lector de limbă română la Universitatea Vilnius, care s-a referit la originile aceste sărbători și la formele pe care le ia în diferite regiuni ale României, precum și în țările vecine. 

Programul a inclus interpretarea de cântece tradiționale de către ansamblul lituanian vocal neo-folk Kūlgrinda şi de către domnul Vitalijus Satkevicius, profesor de muzică şi fost primar al oraşului Panevezys, recitarea de poezii românești şi lituaniene, precum şi alte reprezentaţii artistice, urmate de oferirea tradiţionalelor mărţişoare. 

Alături de membrii comunității românești, la Sărbătoarea Mărţişorului au participat şi studenţii cursului de limbă română susținut de lectorul Ivancu, precum şi membri ai celorlalte minorităţi naţionale din Lituania.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …