Actualitatea ambasadei

Vizitele domnului Cosmin Dinescu, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe al României, la Vilnius şi la Riga (27-28 februarie 2018)

În perioada 27-28 februarie 2018, domnul Cosmin Dinescu, secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, a efectuat vizite la Vilnius şi la Riga, pentru consultări politice bilaterale la Ministerele Afacerilor Externe lituanian şi leton. 

Programul vizitei la Vilnius a inclus convorbiri cu doamna Jūratė Raguckienė, cancelar, precum şi cu alţi oficiali din cadrul ministerului: doamna Neringa Majauskaite, director general-adjunct al Departamentului Uniunea Europeană, domnul Vytautas Pinkus, director general al Departamentului Personal şi domnul Giedrius Kazakevivcius, director general al Departamentului Consular. 

Cu acest prilej, partea lituaniană și-a împărtăşit expertiza din perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului European în 2013, având loc un schimb de opinii util privind modalităţile de gestionare a aspectelor organizatorice. Au fost discutate, de asemenea, chestiuni vizând gestionarea carierei diplomatice în cele două ministere de externe, procedura de admitere în serviciul diplomatic şi colocarea misiunilor diplomatice. Partea română a vorbit despre experienţa sa în modernizarea sistemului consular şi despre acordarea asistenţei consulare de urgenţă. 

Vizita la Riga a prilejuit consultări cu doamna Alda Vanaga, sub-secretar de stat-director administrativ, doamna Solveiga Silkalna, sub-secretar de stat pentru afaceri europene, doamna Guna Japina, director general al Departamentului Consular, doamna Maija Bilsena, directorul Diviziei Planificare şi Dezvoltare, şi cu domnul Raitis Adamsons, Directorul Diviziei Afaceri Generale şi Instituţionale. 

În discuţiile cu partea letonă au fost abordate subiecte similare celor discutate cu partea lituaniană, precum preşedinţia Consiliului European (pe care Letonia a deţinut-o în 2015), reglementările privind cariera diplomatică în ministerele de externe şi  modernizarea sistemului consular, fiind atinse şi o serie de alte aspecte de interes de pe agenda viitoarei președinții române a Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului 2019.

 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …