Actualitatea ambasadei

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României în Lituania şi Letonia

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Lituania și Letonia prin trei evenimente organizate de Ambasada României la Alytus (21 noiembrie 2017), Vilnius (22 noiembrie 2017) şi Riga (23 noiembrie 2017).

Cele trei evenimente au inclus spectacole susţinute de ansamblul folcolric „Ţara Vrancei” din Focșani, condus de doamna Maria Murgoci, urmate de recepţii oferite de Ambasada României. Spectatorii au fost încântaţi de dansurile și muzica românească, dar şi de frumuseţea costumelor tradiţionale din Vrancea, dar și din alte regiuni ale țării.

În discursurile sale, Ambasadorul României a vorbit despre semnificația actului de 1a Decembrie 1918, înfăptuit prin voinţa poporului român și care a condus la crearea statului unitar român. A reamintiti că România Mare a fost întemeiată pe valori precum toleranța, respectul reciproc, multiculturalismul și buna conviețuire, valori promovate și în prezent de țara noastră. De asemenea, s-a referit la cooperarea bilaterală foarte bună româno-lituaniană şi româno-letonă pe parcusul anului 2017, menţionând vizita preşedintelui Parlamentului lituanian la Bucureşti (15-17 octombrie 2017), vizita ministrului-delegat român pentru afaceri europene la Vilnius și Riga (31 octombrie 2017) şi vizita preşedintelui Senatului României la Riga (23-24 octombrie 2017). A reamintit că anul 2018 are o semnificaţie deosebită, marcând aniversarea Centenarului Marii Uniri şi 100 de ani de la restaurarea, respectiv independența statelor lituanian şi leton. A vorbit, totodată, despre continuarea pregătirilor pentru asumarea de către România a primei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a a anului 2019, precum şi pentru găzduirea la Bucureşti a Summit-ului Inţiativei celor Trei Mări în doua parte a anului 2018.

La recepția de la Vilnius, organizată la Primăria veche a oraşului, au participat peste 150 de persoane, printre care oficiali lituanieni, membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești, reprezentanți ai administrațiilor locale, oameni de afaceri și de cultură, presă. Evenimentul de la Alytus s-a bucurat de asemenea, de o participare numeroasă (peste 400 persoane), fiind organizat în incinta teatrului orăşenesc.

La recepția din capitala letonă, care s-a desfăşurat la Centrul de Cultură şi Artă Naţională „Mazā Ģilde” din Riga,  au participat peste 120 de persoane, între care oficiali letoni, ambasadori, membri ai comunității românești, jurnalişti, oameni de afaceri şi de cultură.

 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …