Actualitatea ambasadei

Vizita domnului Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politica externa, la Riga (9-10 noiembrie 2017)

În perioada 9-10 noiembrie 2017, domnul Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politica externa, a efectuat o vizită la Riga, unde a avut consultări bilaterale cu omologul leton, doamna consilier prezidenţial Maija Manika, şi o întrevedere cu ministrul  leton al afacerilor externe, domnul Edgars Rinkēvičs.

Unul dintre subiectele discutate cu oficialii letoni a fost cooperarea în materie de securitate, cu accent pe pregătirea Summit-ului NATO din 2018. Cele două părţi s-au pronunțat asupra necesității adaptării Alianţei la provocările actuale de securitate, în special prin implementarea integrală a deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia. În context, partea română a subliniat importanţa asigurării coerenţei apărării pe întreg flancul estic al Alianţei. Oficialii au exprimat, de asemenea, susţinerea pentru cooperarea în Formatul Bucureşti 9 (B9) şi pentru continuarea politicii porţilor deschise în cadrul NATO.  

Un punct distinct pe agenda discuţiilor l-a constituit prezentarea de către domnul consilier prezidenţial Aurescu a demersurilor de organizare la București, în 2018, a Summit-ului Inţiativei Celor Trei Mări, precum și a viziunii României asupra conceptului acestui format de cooperare.

În cadrul întâlnirilor a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din statele Parteneriatului Estic, cu accent pe situaţia din Republica Moldova. Ambele părţi au subliniat importanța continuării reformelor, dar şi a menţinerii sprijinului european pentru această țară.  

Au fost, de asemenea, abordate relaţiile româno-letone în plan bilateral, fiind agreată ideea organizării de evenimente comune pentru a marca aniversarea, în 2018, a  Centenarului Marii Uniri şi, respectiv, a 100 de ani de la dobândirea independenţei Letoniei.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …