Actualitatea ambasadei

Vizita domnului Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politica externa, la Vilnius (8-9 noiembrie 2017)

În perioada 8-9 noiembrie 2017, domnul Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politica externa, a efectuat o vizită la Vilnius pentru consultări bilaterale cu omologul lituanian, domnul consilier prezidenţial Nerijus Aleksiejunas. 

Programul vizitei a inclus, de asemenea, o întrevedere cu ministrul lituanian al afacerilor externe, domnul Linas Linkevičius, şi vizitarea Centrului de Educaţie Civilă, situat în incinta Palatului Prezidenţial. 

În cadrul discuţiilor cu oficialii lituanieni au fost abordate aspecte de interes reciproc privind relaţiile bilaterale dintre România și Lituania, care anul viitor vor aniversa Centenarul României Moderne, respectiv 100 de ani de la proclamarea independentei, fiind discutata posibilitatea unor proiecte comune cu acest prilej. 

De asemenea, a fost abordata cooperarea în materie de securitate, cu accent pe pregătirea Summit-ului NATO din 2018. În acest sens, ambele parti au fost de acord ca este necesara continuarea procesului de adaptare a Alianţei la provocările actuale de securitate, fiind subliniata importanta asigurării coerentei întregului flanc estic al NATO. Au mai fost discutate cooperarea NATO-UE, dar şi evoluţiile din state ale Parteneriatului Estic - Ucraina şi Republica Moldova, fiind evidențiată importanta continuării procesului de reforme, precum și a sprijinului UE pentru  acest efort. Au fost abordate în discutii și pregătirile pentru apropiatul Summit al Parteneriatului Estic, fiind evidențiată necesitatea ca Summit-ul sa livreze rezultate concrete de natura sa stimuleze în continuare apropierea statelor PaE de Uniunea Europeană.

Totodată, domnul Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politica externa, a prezentat părţii lituaniene stadiul pregătirilor pentru Summit-ul  Inţiativei Celor Trei Mări, ce va fi găzduit de România în 2018. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …