Actualitatea ambasadei

Vizitele ministrului delegat pentru afaceri europene în Lituania și Letonia

La 31 octombrie 2017, Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a efectuat câte o vizită în Lituania, repectiv în Letonia. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum candidatura României pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), președinția română a Consiliului Uniunii Europene din 2019, Parteneriatul Estic, Brexit, viitorul cadru financiar multianual etc.

La Vilnius, ministrul Victor Negrescu a avut o întrevedere cu ministrul lituanian al sănătății, Aurelijus Veryga și cu Albinas Zananavičius, vice-ministrul lituanian de externe, reprezentantul Lituaniei în Consiliul Afaceri Generale (CAG). La Ministerul Sănătății, ministrul delegat a prezentat argumentele României în favoarea găzduirii Agenției Europene pentru Medicamente, cu accent pe necesitatea distribuției geografice echitabile a agențiilor europene și pe măsurile prevăzute pentru continuarea activității agenției. În cadrul întâlnirii cu vice-ministrul Zananavičius, oficialul român a reluat aceste argumente. De asemenea, a vorbit despre prioritățile viitoarei președinții române a Consiliului UE, despre rolul României în ajungerea la un compromis pe tema lucrătorilor detașați, precum și despre intenția viitoarei președinții române de a organiza un Summit pe tema viitorului Uniunii Europene, după finalizarea negocierilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Partea lituaniană a receptat pozitiv argumentele noastre în privința găzduirii EMA și a dat asigurări că le va lua în considerare atunci când va lua o decizie. De asemenea, a subliniat importanța pe care o acordă partenerilor estici și a încurajat România să trateze cu prioritate acest subiect în 2019. În ce privește viitorul buget european, a vorbit despre prioritatea pe care Lituania o acordă menținerii finanțării pentru finalizarea procesului de dezafectare a centralei nucleare de la Ignalina.

În Letonia, ministrul Negrescu s-a întâlnit cu Andris Pelšs, subsecretar de stat pentru afaceri politice în cadrul Ministerului leton al Afacerilor Externe, precum și, la ministerul leton al sănătății, cu Svens Henkuzens, director al Agenției de Stat pentru Medicamente și cu Andrejs Pantelejevs, directorul de cabinet al ministrului sănătății.

Cu prilejul ambelelor întâlniri, ministrul delegat a reluat argumentele în favoarea candidaturii românești pentru găzduirea EMA, subliniind inclusiv tradiția României în domeniile farmaciei și medicinei și numărul mare de specialiști. De asemenea, a subliniat intenția de deschidere a activității agenției europene spre alte agenții naționale, precum și dorința Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de a colabora cu agenția similară letonă. Interlocutorii letoni au apreciat calitatea candidaturii românești și au subliniat interesul coperării bilaterale cu agenția națională de medicamente a țării care va găzdui EMA. 

La ministerul leton al afacerilor externe, a fost abordat și subiectul Parteneriatului Estic, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul Negrescu a făcut o analiză a situației din această țară și a subliniat necesitatea sprijinirii eforturilor sale de integrare europeană.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …