Actualitatea ambasadei

Vizita oficială în Republica Letonia a președintelui Senatului României

În perioada 23-24 octombrie 2017, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a efectuat o vizită oficială în Republica Letonia. Din delegație au făcut parte senatorii Fejer Laszlo Odon (UDMR) și Nicu Fălcoi (USR).

Cu prilejul vizitei, președintele Senatului a avut convorbiri cu omologul leton,  Ināra Mūrniece și a fost primit de președintele Letoniei, Raimonds Vējonis. De asemenea, a avut întâlniri cu Lolita Čigāne, președinta Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul Letoniei și cu Inese Lībiņa-Egnere, vicepreședinta Parlamentului Letoniei. În timpul vizitei, președintele Senatului a depus o coroană de flori la Monumentul Libertății și a vizitat Centrul de Excelență al NATO pentru Comunicații Strategice, unde a purtat discuții cu directorul Jānis Sārts. 

Discuțiile cu oficialii letoni s-au axat pe cooperarea bilaterală, cooperarea în cadrul NATO și al Uniunii Europene, viitorul Uniunii, Parteneriatul Estic, Inițiativa celor Trei Mări etc. Cu acest prilej, președintele Senatului a prezentat viziunea României cu privire la viitorul Uniunii Europene, pronunțându-se împotriva unei Uniuni cu viteze diferite de integrare și în favoarea consolidării unității și convergenței de dezvoltare a statelor membre. 

În ce privește securitatea, a reafirmat interesul României de a contribui la implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia și a informat cu privire la alocarea, încă din acest an, a 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor luate în cadrul NATO. Președintele Senatului a invitat-o pe omoloaga letonă să participe la Summit-ul președinților de parlamente din statele participante la formatul B9, care va fi găzduit de Parlamentul României în luna aprilie 2018.

În ce privește Parteneteriatul Estic, înaltul oficial român a reiterat sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei și Republicii Moldova, vorbind despre situația complexă din aceste țări. În ce privește Ucraina, a reamintit așteptarea României, în calitate de stat vecin și de susținător al aspirațiilor sale europene, ca autoritățile din această țară să ia toate măsurile necesare pentru a permite persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv cea română, să poată învăța în limba maternă pe tot parcursul ciclului de învățământ.

Partea letonă a mulțumit României pentru contribuția adusă de-a lungul timpul la securitatea regiunii, atât prin participarea, în 2007, la misiunea de poliție aeriană a NATO în țările baltice, cât și prin trimiterea de trupe în cadrul prezenței NATO din Polonia. Totodată, a informat cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru apărare în 2018.

Referindu-se la viitorul Europei, interlocutorii au exprimat dorința Letoniei de a se afla în centrul construcției europene. Partea letonă consideră că vitezele diferite de integrare sunt inevitabile, în condițiile în care fiecare stat membru poate alege să participe sau nu la anumite structuri integraționiste. 
Letonia sprijină obiectivele de integrare europeană ale statelor partenere și speră ca Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017 să fie unul de succes. Președinta Parlamentului leton și-a exprimat disponibilitatea de a împărtăși partenerilor ucraineni experiența Letoniei în ce privește învățământul în limbile minorităților naționale.

La finalul vizitei, președintele Senatului a oferit interviuri Televiziunii Letone și ziarului Latvijas Avīze.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …