Actualitatea ambasadei

Inaugurarea lectoratului de limbă, cultură şi civilizaţie română la Universitatea Vilnius

La 3 octombrie 2017, a avut loc inaugurarea primului lectoratul de limbă, cultură şi civilizaţie română din țările baltice. Lectoratul va funcționa în cadrul Facultății de Filologie a Universității Vilnius. Evenimentul a avut loc în prezenţa Ambasadorului României, a doamnei Prof. Dr. Meilutė Ramonienė, decan al Facultăţii de Filologie din cadrul Universității Vilnius, a doamnei Roma Kriauciuniene, director al Institutului de Limbi Străine din cadrul Universității Vilnius, a domnului Ovidiu Ivancu, lector de limbă, cultură şi civilizaţie română la Universitatea Vilnius și a cursanților.

În cadrul cuvântului de bun-venit, Ambasadorul României a vorbit despre importanţa studierii limbii române, ca o limbă de sorginte latină, parte integrantă a culturii şi civilizaţiei europene. A salutat atât deschiderea manifestată de Universitatea Vilnius de a găzdui acest lectorat, cât şi disponibilitatea celor care au manifestat interes pentru acest curs. A exprimat încrederea că acest curs va dura mult timp de aici înainte, urându-le mult succes lectorului şi cursanţilor.

La rândul său, doamna Prof. Dr. Meilutė Ramonienė, decan al Facultăţii de Filologie din cadrul Universității Vilnius, a salutat inaugurarea, în premieră, a lectoratului de limbă română în cadrul facultăţii pe care o conduce, subliniind că limba română se află, începând cu acest an universitar, într-un loc bine meritat, alături de alte limbi latine care se studiază în acest for universitar, cum ar fi limba franceză, limba italiană sau limba spaniolă. 

Doamna Roma Kriauciuniene, director al Institutului de Limbi Străine din cadrul Universității Vilnius a mulţumit Ambasadorului României pentru iniţiativa de a înfiinţa lectoratul de limbă română la Vilnius şi a salutat faptul că demersurile Ambasadei României şi ale Institutului Limbii Române de la Bucureşti de a materializa această iniţiativă au fost încununate de succes. 

Domnul Ovidiu Ivancu a vorbit despre misiunea de a preda limba română în străinătate drept o misiune nobilă, subliniind că limba română – una dintre limbile oficiale ale UE – este studiată în peste 50 de universităţi din toată lumea. A mai spus că studierea unei limbi străine este o poartă spre cunoaşterea culturii pe care aceasta o reprezintă și, de aceea, limba română poate deveni o experienţă foarte interesantă. 

Limba, cultura şi civilizaţa română va funcţiona ca materie opţională în cadrul Facultăţii de Filologie a Universității Vilnius. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …