Actualitatea ambasadei

Cea de-a patra ediție a concertului de pian „Livia Maiorescu-Dymsza”, 29 septembrie 2017, Ilzenberg, Lituania

La 29 septembrie 2017, Ambasada României a organizat, cu sprijinul Primăriei oraşului Rokiskis, cea de-a patra ediție a concertului de pian „Livia Maiorescu-Dymsza”. Concertul a fost susținut de pianista română Alexandra Văduva, bursieră a Academiei Regale din Londra.

În premieră, concertul a fost găzduit chiar în Vila Ilzenberg, unde Livia Maiorescu-Dymsza, fiica marelui om de stat și de cultură Titu Maiorescu, a trăit la începutul secolului trecut. Vila aparţine în prezent omului de afaceri Vaidas Barakauskas, care a renovat-o în perioada 2013-2017.

În cuvântul de deschidere adresat oaspeților, Ambasadorul României a vorbit despre viața Liviei Maiorescu-Dymsza, care a fost căsătorită cu nobilul lituaniano-polonez Eugen Dymsza. Ambasadorul a salutat organizarea celei de-a patra ediții a acestui concert chiar în casa în care a trăit Livia Maiorescu, exprimându-și speranța că această serie de concerte va continua mult timp de acum înainte. 

Concertul pianistei Alexandrei Văduva a inclus piese de Ludvig van Beethoven, George Enescu, Domenico Scarlatti, Balys Dvarionas etc. La eveniment au fost prezenți membri ai Parlamentului lituanian, membri ai comunității românești, iubitori de artă și cultură, oficiali locali din Rokiskis şi Panevezys, reprezentanți ai comunității de afaceri din Lituania etc., publicul  exprimând, unanim, aprecierea pentru calitatea deosebită a spectacolului. 

Înaintea concertului, Ambasadorul României şi pianista Alexandra Văduva au acordat câte un interviu televiziunii lituaniene LRT, prezentă la eveniment. Reportajul rezultat a fost difuzat în seara zilei de sâmbătă, 30 septembrie a.c., în cadrul emisiunii Panorama (disponibil la adresa http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013676158/panorama). De asemenea, un amplu reportaj despre concert urmează să fie difuzat în primele emisiuni ale grilei de toamnă de TVR Internaţional, care, în urma demersurilor ambasadei, va prelua din materialele televiziunii lituaniene pe acest subiect.

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …