Actualitatea ambasadei

Concert extraordinar de nai cu ocazia sărbătorii Sânzienelor, Vilnius, 21 iunie a.c..

La 21 iunie a.c., Ambasada României, cu sprijinul Institutului Cultural Român, a organizat, la Vilnius, un  concert extraordinar de nai al artistului român Radu Nechifor, acompaniat de Marius Tuţă, pian şi Fazakas Csaba, vioară. Concertul a fost organizat cu ocazia sărbătorii de Sânziene.

În cuvântul de deschidere, reprezentantul Ambasadei României a vorbit despre semnificaţia Sânzienelor, despre tradiția muzicii de nai în România și despre spectacolul pus în scenă de artiștii români. 

Sânzienele sunt o sărbătoare românească de origine neo-păgână care marchează începutul verii astronomice sau, potrivit tradiţiei creştine - sărbătoarea Sf. Ioan. Sânziene se sărbătoresc în noaptea de 23/24 iunie. 

La eveniment au fost prezenţi înalţi oficiali lituanieni, membri ai corpului diplomatic din Vilnius, membri ai comunităţii româneşti din Lituania etc. 

Repertoriul artiştilor români a inclus piese din folclorul românesc, printre care Ciocârlia, Căluşul, Hora Staccato, Hora din Argeş, Constantine-Constantine, precum şi piese ale genului clasic, pop, rock, jazz, rinterpretate de o manieră originală. Prestația artiștilor români a fost deosebit de apreciată de spectatori. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …