Actualitatea ambasadei

Aniversarea a 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România şi Republica Letonia

Cu ocazia aniversării, la 2 iunie 2017, a 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Letonia, Ambasada României a organizat, la 20 iunie 2017, în prestigioasa sală de spectacole Mazā Ģilde, un concert extraordinar al naistului Radu Nechifor, acompaniat de Marius Tuţă, pian şi Fazakas Csaba, vioară. Concertul, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost urmat de o recepție.

La eveniment au participat înalţi oficiali letoni, reprezentanţi ai conducerii MAE leton, membri ai Parlamentului leton (Saeima), membri ai corpului diplomatic din Riga, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din Letonia, personalități artistice, membri ai comunităţii româneşti, reprezentanţi ai presei etc.

În intervenția sa, Ambasadorul României s-a referit la provocările care au stat în fața celor două state în acești 95 de ani, printre care cel de-al doilea război mondial, ocupația, instalarea comunismului, precum și la situația actuală în care România și Letonia sunt parteneri în NATO și UE și au o colaborare foarte strânsă în domenii precum Parteneriatul Estic sau securitatea regională. De asemenea, s-a referit la președinția de succes a Consiliului Uniunii Europene deținută de Letonia în 2015 și la viitoarea președinție română a UE din 2019. A încheiat exprimându-și convingerea că bunele relaţii ale României şi Letoniei vor continua să se consolideze.

La rândul său, ambasadorul Maris Riekstiņš, inspector general al MAE leton, fost ministru de externe al Letoniei (2007-2010), a vorbit despre diferitele momente ale relației bilaterale, cu accent pe perioada actuală, când România și Letonia sunt parteneri apropiați în Uniunea Europeană și NATO. În mod deosebit, a subliniat cooperarea foarte bună a celor două țări în teatrele de operațiuni. De asemenea, a exprimat disponibilitatea țării sale de a împărtăși României experiența președinției Consiliului UE din 2015.

Concertul care a urmat a inclus piese din folclorul românesc, printre care Ciocârlia, Căluşul, Hora Staccato, Hora din Argeş, Constantine- Constantine, precum şi piese ale genului clasic, pop, rock, jazz, cum ar fi The Lonely Shepard, Autumn Leaves, Take Five, All of me, interpretate de o manieră originală.

Naistul Radu Nechifor a acordat un interviu Radioului Naţional Leton, în care a vorbit despre cariera sa şi despre concertul din Riga, subliniind contribuţia ICR şi a Ambasadei României la realizarea acestui eveniment.

Radu Nechifor este naist şi profesor, studiind muzica de la vârsta de 12 ani în cadrul Liceului de Artă din Sibiu. În 2003, este admis primul la catedra de nai a maestrului Gheorghe Zamfir de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este câştigătorul multor concursuri de specialitate, iar în ultimii an, a pus în scenă spectacolul de mare amploare ,,Simply the Best - Povestea Naiului" (2013, 2014, 2015), unul dintre cele mai complexe concerte de gen din România. Radu Nechifor este organizator al cursurilor internaţionale de nai ,,International Panflute Masterclass", găzduit de Muzeul în Aer Liber – Astra, din Sibiu.

 

Celebrarea sărbătorii Crăciunului la Ambasada României la Vilnius

20.12.2019

La 20 decembrie 2019, ambasadele României și Republicii Moldova la Vilnius, împreună cu Asociația de Cultură și Limbă Română Dacia au celebrat sărbătoarea Crăciunului …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …