Actualitatea ambasadei

Conferință organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (Vilnius, 23 mai 2017)

Ambasada României a organizat la Vilnius (Lituania), la 23 mai 2017, în cooperare cu Parlamentul lituanian și cu Reprezentanța Comisiei Europene din Lituania, o conferință de aniversare a celor 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La conferință, care a avut loc la sediul Parlamentului Lituaniei, au participat diplomați, oficiali lituanieni, studenți, experți etc.

Cu acest prilej, au susținut intervenții Gediminas Kirkilas, președintele Comitetului pentru Afaceri Europene din Parlamentul lituanian și prim-ministru în funcție la data aderării României, Andrius Kubilius, vicepreședinte al Comitetului pentru Afaceri Europene, Algirdas Sysas, președintele Grupului de Prietenie cu România din Parlamentul lituanian, Arnoldas Pranckevičius, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, Vidmantas Purlys, directorul politic al MAE lituanian și Romas Švedas, profesor la Institutul pentru Relații Internaționale și Științe Politice din cadrul Universității Vilnius.

Vorbitorii s-au referit la valoarea adăugată pe care România a adus-o în UE, în special viziunea sa pro-europeană și accentul pus pe Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică. Totodată, au vorbit despre beneficiile obținute de România în acești 10 ani de la aderare, precum și despre contribuția ei la dezbaterea privind viitorul Europei. De asemenea, s-au referit la provocările cu care se confruntă Uniunea și la opțiunile pentru viitor, inclusiv în contextul negocierilor privind Brexit.

La rândul său, Ambasadorul României a prezentat calendarul aderării României la Uniunea Europeană și a vorbit despre beneficiile pe care le-a obținut în acest deceniu, printre care încasări nete de 27 miliarde de euro, modernizarea societății și a instituțiilor, progrese importante în domeniile justiției, transporturilor, agriculturii, afacerilor interne, afacerilor sociale etc. A vorbit despre viziunea profund pro-europeană a României și despre interesul ei ca Uniunea Europeană să rămână unită și solidară, iar integrarea europeană să continue. Totodată, s-a pronunțat împotriva unei Uniuni cu viteze multiple de integrare. La finalul intervenției a vorbit despre președinția română a Consiliului UE din prima jumătate a anului 2019, precum și despre provocările cu care se va confrunta atunci, printre care finalizarea negocierilor privind Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau noul cadru financial multianual. 

 

În prim plan

Celebrarea Zilei Naționale a României la Vilnius

03.12.2019

La 3 decembrie 2019, în cadrul Muzeului de Arte Aplicate și Design din Vilnius, Ambasada României în Republica Lituania a organizat recepția dedicată celebrării Zilei…

Participarea Ambasadei României la International Christmas Charity Bazaar

30.11.2019

La 30 noiembrie 2019, a avut loc în cadrul Primăriei Vechi (Rotuše) din centrul orașului Vilnius tradiționalul eveniment caritabil International Christmas Charity Bazaar. Cea …

Participarea Ambasadei României la Vilnius la conferința „Be cool #after school” de la Klaipeda

30.11.2019

La 29 noiembrie 2019, un reprezentant al Ambasadei României la Vilnius a susținut o prezentare a sistemului educational românesc și a ofertei de studii în România în cadrul …